Методичні підходи до оцінки управління бізнес-процесами підприємства

Автор:

Анотація: Розглянуто роль ефективності бізнес-процесів у формуванні та розвитку економічного потенціалу підприємства. Представлені основні методичні підходи до оцінки ефективності бізнес-процесів компанії, запропонований їх синтез.

Бібліографічний опис статті:

. Методичні підходи до оцінки управління бізнес-процесами підприємства//Наука онлайн: Міжнародний електронний науковий журнал - 2020. - №2. - https://nauka-online.com/publications/economy/2020/2/metodichni-pidhodi-do-otsinki-upravlinnya-biznes-protsesami-pidpriyemstva/

Стаття опублікована у: : Наука Онлайн No2 Лютий 2020

Економічні науки

Коваленко Дарина Іванівна

студент

Національного технічного університету України

«Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНКИ УПРАВЛІННЯ БІЗНЕС-ПРОЦЕСАМИ ПІДПРИЄМСТВА

Анотація. Розглянуто роль ефективності бізнес-процесів у формуванні та розвитку економічного потенціалу підприємства. Представлені основні методичні підходи до оцінки ефективності бізнес-процесів компанії, запропонований їх синтез.

Ключові слова: бізнес-процес, управління, ефективність, методика оцінки ефективності.

Компанія вважається функціонально стійкою і конкурентоспроможною, якщо вона має апробовану систему ефективних технологічно активних бізнес-процесів, які забезпечують високу продуктивність, якість продукції, низькі витрати, і задоволення потреб цільової аудиторії [1]. Тому на сьогоднішній день істотним управлінським фактором є оцінка стану бізнес-потенціалу компанії як сукупності технологій, прав власності та механізмів, що забезпечують очікувані майбутні доходи.

У ряді сучасних досліджень потенціал компанії трактується як, сукупність бізнес-процесів, що визначають здатність компанії виробляти конкурентоспроможні вироби, що задовольняють споживчий попит, і забезпечувати потреби клієнтів [2].

У такому трактуванні стійкий стратегічний потенціал компанії неминуче обумовлений стратегічної ефективністю бізнес-потенціалу, яка забезпечується ефективною структурою і організацією бізнес-процесів компанії в цілому.

В даному випадку важливим є довгострокове досягнення позитивного результату діяльності компанії не за рахунок поточної ринкової ситуації, ціноутворення, масштабування бізнесу чи інших подібних факторів, а за рахунок раціонального побудови основних і допоміжних бізнес-процесів і їх внутрішньої ефективності на заданому рівні якості.

Як відомо, бізнес-потенціал компанії формується в результаті взаємодії технологічно активних бізнес-процесів, що використовують управлінські, інформаційні, людські, інтелектуальні, технічні, технологічні, енергетичні, фінансові, матеріальні, нематеріальні ресурси і механізми їх організаційно-правового та ресурсного забезпечення.

При цьому оцінка бізнес-потенціалу повинна базуватися не на аналізі майна підприємства міста і джерел його формування, а, перш за все, на основі ринкової оцінки технологічного та організаційного потенціалу бізнес-процесів, що складаються з набору підпроцесів і операцій. Порядок виконання останніх чітко визначено технологією або відповідними правилами (інструкціями), тому такі поняття як маршрути та правила, що визначають бізнес-логіку процесу, є необхідними його характеристиками [3]. Основою будь-якого бізнес-процесу є, за визначенням, технологія цього процесу. В кінцевому результаті саме технологія реалізує інноваційну складову бізнес-процесу, тобто є основною складовою інноваційно-стратегічного потенціалу компанії.

Існуючі методики оцінки бізнес-потенціалу компанії і ефективності її бізнес-процесів на сьогоднішній день мають суттєві прогалини. Зокрема, дискусійним залишається питання, з чого ж складається ефективність бізнес-процесів компанії і як її оцінювати.

Основна частина методів кількісного аналізу і оцінки бізнес-процесів в світовій практиці заснована на зборі, обробці та аналізі статистичної інформації про реалізації бізнес-процесів. Фактично методи статистичного аналізу процесів розроблялися як інструменти, що використовуються при впровадженні систем менеджменту якості [4]. Ще одним з методів кількісної оцінки бізнес-процесів є аналіз, заснований на відповідності етапів бізнес-процесу типових вимог до його організації.

Складність оцінки найбільш гостро проявляється, коли ми говоримо про інноваційний характер і стратегічній перспективі. На сьогоднішній день в цій області існує два найбільш поширених підходу, які можна умовно назвати якісним (змістовним) і кількісним (коефіцієнтним).

Відповідно до методики, представленої в роботах В.С. Лосєва, Л.А. Козерода [5] і ін., економічна ефективність бізнес-процесу складається з трьох показників: ефективність процесу за вартістю, ефективність процесу за часом і ефективність процесу за якістю. Дана методика оцінки економічної ефективності бізнес-процесів ґрунтується на ряді показників і виборі процесів, вимагають проведення реінжинірингу (рис. 1). При цьому важливість процесів визначається керівництвом компанії з урахуванням їх пріоритетності для споживачів. оскільки, істотним елементом методики є угрупування бізнес-процесів і опитування споживачів, на нашу думку, вона найбільш застосовна на етапі моделювання і реінжинірингу бізнес-процесів, а також для оцінки бізнес-потенціалу в стратегічній перспективі.

Рис. 1. Алгоритм трикомпонентної методики

Коефіцієнтний підхід найбільш чітко реалізований, наприклад, в роботі В.В. Тягненко [6]. Узагальнено алгоритм методики представлений на рис. 2. Подібна методика зручна для вирішення завдань моніторингу бізнес-потенціалу.

Рис. 2. Узагальнений алгоритм коефіцієнтний методики

Синтез комплексної методики оцінки ефективності бізнес-процесів компанії з урахуванням специфіки бізнес-процесів тієї чи іншої галузі, на нашу думку, повинен базуватися, в першу чергу, на адаптації системи коефіцієнтів. Так, коефіцієнти, які враховують натуральні показники, повинні бути адаптовані до натуральних величинам тих чи інших ресурсів або продуктів бізнес-процесів даної галузі (виду діяльності). У свою чергу, відносні показники повинні бути скоректовані з напрямку з урахуванням особливостей самої компанії.

Крім того, коефіцієнтна методика, зазначена вище, може застосовуватися для моніторингу ефективності бізнес-процесів в динаміці і для процесів в операційному стані, а також для процесів, оцінених таких які «потребують вдосконалення» за трикомпонентною методикою. Таким чином, узагальнений алгоритм комплексної методики може бути представлений таким чином (рис. 3).

Рис. 3. Узагальнений алгоритм комплексної методики

В результаті, комплексна оцінка ефективності дозволить найбільш повно охарактеризувати бізнес-потенціал компанії, обумовлений ефективністю бізнес-процесів, який, в свою чергу, є невід’ємним елементом інноваційно-стратегічного потенціалу даної організації.

Література

  1. Рєпін, В.В. Процессный подход к управлению. Моделирование бизнес-процессов / В.В. Репин, В.Г. Елиферов. – М.: «Манн, Иванов и Фербер», 2013. – 544 с.
  2. Симонова, В.А. Управление бизнес-потенциалом промышленных предприятий. Монография / Симонова В.А.– Москва, 2012. – 146 с.
  3. Каменнова, М.С. Процессно-ориентированное внедрение ERP-систем / М.С. Каменова, А.И. Громов, А.В. Гуслистая // Технологии корпоративного управления. URL: www.iteam.ru/publications/it/section_52/article_1410/
  4. Рєпін, В.В. и др. Процессный подход к управлению. Моделирование бизнес-процессов / В.В. Репин, В.Г. Елиферов. – М.: «Манн, Иванов и Фербер», 2013. – 544 с.
  5. Лосєв В.С., Козерод Л.А., Оценка эффективности управления бизнес-процессами промышленного предприятия // Вестник ТОГУ. – 2012. – № 1 (24). – С.167–178.
  6. Тягненко В.В., Карліна Є.П. Методика оценки эффективности бизнес-процесса «Управление капитальным ремонтом основных фондов» / В.В. Тягненко, Е.П. Карлина // Вестник Астраханского государственного технического университета. Серия: Экономика. – 2010. – № 1. – С. 103–107.

Перегляди: 376

Коментарі закрито.

To comment on the article - you need to download the candidate degree and / or doctor of Science

Підготуйте

наукову статтю на актуальну тему, відповідно до роздлів журналу

Відправте

наукову статтю на e-mail: editor@inter-nauka.com

Читайте

Вашу статтю на сайті нашого журналу та отримайте сертифікат