Протидія кримінальним правопорушенням, пов’язаним із фінансуванням тероризму

Автор:

Анотація: В статті здійснено аналіз протидії кримінальним правопорушенням, пов’язаним із фінансуванням тероризму. Запропоновано для забезпечення безпеки економіки та протидії фінансуванню необхідно залучати внутрішні ресурси, розвивати людський капітал (якісна медична допомога, освіта, житло, соціально-культурна безпека, чисте довкілля), створювати національні фінансово-економічні інструменти (наприклад, платіжну систему), іноземні суб’єкти господарювання, що діють на взаємовигідній основі.

Бібліографічний опис статті:

. Протидія кримінальним правопорушенням, пов’язаним із фінансуванням тероризму//Наука онлайн: Міжнародний електронний науковий журнал - 2021. - №9. - https://nauka-online.com/publications/jurisprudence/2021/9/07-2/

Стаття опублікована у: : Наука Онлайн No9 сентябрь 2021

Юридичні науки

Терещенко Сергій Сергійович

 cтудент

 Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого

ПРОТИДІЯ КРИМІНАЛЬНИМ ПРАВОПОРУШЕННЯМ, ПОВ’ЯЗАНИМ ІЗ ФІНАНСУВАННЯМ ТЕРОРИЗМУ

Анотація. В статті здійснено аналіз протидії кримінальним правопорушенням, пов’язаним із фінансуванням тероризму. Запропоновано для забезпечення безпеки економіки та протидії фінансуванню необхідно залучати внутрішні ресурси, розвивати людський капітал (якісна медична допомога, освіта, житло, соціально-культурна безпека, чисте довкілля), створювати національні фінансово-економічні інструменти (наприклад, платіжну систему), іноземні суб’єкти господарювання, що діють на взаємовигідній основі.

Ключові слова: фінансування тероризму, протидія фінансування тероризму, служба безпеки України.

Традиційно серед основних загроз безпеки виділяють тероризм, важливими компонентами якого є ідеологія і гроші. В умовах глобалізації та взаємозалежності, а також на тлі недозволеного сирійської кризи, тероризм набув ще більшої актуальності, надавши терористам широке різноманіття джерел фінансування, каналів переміщення фінансових коштів з використанням сучасних технологій, підриваючи не тільки основи міжнародної безпеки, але і цілісність світової фінансової системи.

Питання міжнародної співпраці в сфері запобігання та протидії фінансуванню тероризму піднімалися наступними вченими, зокрема: В.Ф. Антипенко, Д.І. Аминов, Р. Баррет Р. Вакульчук, Ю. Горбунов, У.С. Гилмор, В.О. Глушков, В.П. Ємельянов, В.С. Зеленецький, В. Зубков, М.П. Кірєєв, Д.О. Косінов, В.С. Коміссаров, О.Є. Користін, В.В. Крутов, О.Д. Комаров, Н. Пассас, В. Петрищев, Д. Пчелкин, В.П. Ревін, А.В. Савченко, М.П. Стрельбицький, Е. Степанова, Є.Л. Стрельцов, М.В. Семикін та інші.

Метою є теоретичне дослідження протидії кримінальним правопорушенням, пов’язаним із фінансуванням тероризму.

Говорячи про фінансування тероризму, необхідно виділити джерела фінансування, канали переміщення грошових коштів і суб’єкти, які беруть участь у фінансуванні тероризму.

Незважаючи на те, що джерела фінансування тероризму, багато в чому, залишилися колишніми, які дослідники, як правило, ділять на легальні і нелегальні, змінилася їх частка у фінансуванні терористичних організацій. Більш того, поряд з класичними джерелами доходів терористів з’явилися нові, відстежити які в сучасних умовах стає дуже складно.

Серед легальних джерел продовжують відігравати важливу роль приватні пожертвування. Згідно з аналізом кримінальних справ і судових процесів, пов’язаних з фінансуванням тероризму, що мали місце в США з 2001 р, приблизно в 33% цих випадків мала місце пряма фінансова підтримка, яка надається терористичним мережам приватними особами. Так, «Аль-Каїда» отримувала кошти від заможних осіб, здебільшого, громадян Перської затоки, Саудівської Аравії, які отримують доходи від нафти. На даний момент заможні особи в регіоні країн підвищеного ризику фінансування тероризму, в тому числі Перської затоки, продовжують фінансувати присутні в регіоні терористичні угруповання, включаючи ІГІЛ. За 2013-2014 рр. ІГІЛ акумулював близько 40 000 000 US $ від приватних осіб з Саудівської Аравії, Катару і Кувейту. Згідно з документами, отриманими у вересні 2007 р в ході рейду на притулок АКІ в Сіньяре, в західному Іраку, виявилося, що в період з 2006 по 2007 р угруповання сильно залежала від пожертвувань лідерів АКІ, іноземних бойовиків і місцевих жителів Іраку.

У XXI ст. інформаційних технологій, збір коштів йде також через соціальні мережі, що дозволяє терористичним організаціям по всьому світу розширити базу фінансування за рахунок добровільних перекладів людей, будь то безпосередньо для фінансування «джихаду», або ж під прикриттям благодійних цілей з подальшим переведенням коштів терористичним організаціям.

Статистика зареєстрованих кримінальних правопорушень за ст. 258-5 КК України та наслідків їх досудового розслідування дає змогу виявити тенденцію до поширення цього негативного явища: у 2013 році зареєстровано 1 злочин, провадження у якому не закінчено; у 2014 році ‒ 54 (зокрема, у 3 випадках складено обвинувальні акти та направлені до суду); у 2015 році ‒ 138 (5 обвинувальних актів направлено до суду); протягом січня-червня 2016 року зареєстровано 69 злочинів досліджуваної категорії, жодного обвинувального акта щодо яких ще не було направлено до суду [2]. Таким чином, дані слідчо-судової практики свідчать про зростання рівня злочинів вказаної категорії, що обумовлює необхідність розроблення окремої методики розслідування фінансування тероризму, зокрема більш ретельне вивчення його криміналістичної характеристики.

Фінансування тероризму — надання чи збір активів будь-якого роду з усвідомленням того, що їх буде використано повністю або частково для будь-яких цілей окремим терористом, терористичною групою або терористичною організацією, для організації, підготовки і вчинення окремим терористом, терористичною групою або терористичною організацією визначеного Кримінальним кодексом України терористичного акту, втягнення у вчинення терористичного акту, публічних закликів до вчинення терористичного акту, створення терористичної групи чи терористичної організації, сприяння вчиненню терористичного акту, будь-якої іншої терористичної діяльності, а також спроби здійснення таких дій [3].

Фінансова допомога терористичній групі (організації) – це передача певних активів такій групі чи організації. Майно можна передати повністю або частково. Форма переказу може бути відкритою або прихованою (під приводом виграшу в лотерею, погашення боргу тощо). Активи можна передавати безпосередньо (передача активів учасникам терористичної групи, перерахування коштів на їхні рахунки тощо) та опосередковано (через посередників, кур’єрів, проміжні банківські рахунки тощо).

Кваліфікуючими ознаками злочину є: вчинення повторно, із корисливих мотивів, за попередньою змовою групою осіб, у великому розмірі, якщо вони призвели до заподіяння значної майнової шкоди (частина 2); вчинені організованою групою, в особливо великому розмірі, якщо вони призвели до інших тяжких наслідків (частина 3).

Згідно з приміткою до ст. 258-5 Кримінальним кодексом України фінансування тероризму визнається вчиненим у великому розмірі, якщо розмір матеріального забезпечення перевищує шість тисяч НМДГ, в особливо великому — 18 тисяч НМДГ [1].

У ч. 4 ст. 258-5 Кримінального кодексу України міститься заохочувальна норма. Особа, крім організатора або керівника терористичної групи (організації), звільняється від кримінальної відповідальності за дії, передбачені цією статтею, якщо вона добровільно до притягнення до кримінальної відповідальності повідомила про відповідну терористичну діяльність або іншим чином сприяла її припиненню або запобіганню злочину, який вона фінансувала або вчиненню якого сприяла, за умови, що в її діях немає складу іншого злочину [1].

Підсумовуючи слід зазначити, що соціально негативне явище тероризм як множинна загроза національній безпеці також має руйнівний вплив на багато сфер життя (політичну, економічну, соціальну, освітню, екологічну, інформаційну тощо).

Державні заходи щодо захисту від загроз національній безпеці є синергією організації та мобілізації наявних ресурсів для боротьби з найширшим спектром загроз національній безпеці (тероризм, фінансування тероризму, екстремізм, аварії та техногенні катастрофи, стихійні лиха, торгівля наркотиками, зброя, корупція) шляхом оптимізації витрат на її забезпечення. Слід розвивати економічні відносини, пов’язані зі зменшенням критичної вразливості української економіки до зовнішніх та внутрішніх загроз. Для забезпечення безпеки економіки необхідно залучати внутрішні ресурси, розвивати людський капітал (якісна медична допомога, освіта, житло, соціально-культурна безпека, чисте довкілля), створювати національні фінансово-економічні інструменти (наприклад, платіжну систему), іноземні суб’єкти господарювання, що діють на взаємовигідній основі.

Таким чином, перераховані заходи можливо зазначити у Стратегії національної безпеки України, яка буде враховувати можливість протидії фінансуванню тероризму як одній із загроз національній безпеці держави.

Література

  1. Кримінальний кодекс України: закон України від 05.04.2001 № 2341-III / База даних (БД) «Законодавство України». Верховна Рада (ВР) України. URL: http://zakon.rada.gov.ua/ laws/show/2341-14
  2. Єдиний звіт про кримінальні правопорушення за 2013, 2014, 2015, 2016 (січень-червень) року. URL: http://www.gp.gov.ua.
  3. Баранов О.П. Фінансування тероризму як загроза національній безпеці. Інвестиції: практика та досвід, 2018. Вип. 9. С. 108-112.

Перегляди: 280

Коментарі закрито.

To comment on the article - you need to download the candidate degree and / or doctor of Science

Підготуйте

наукову статтю на актуальну тему, відповідно до роздлів журналу

Відправте

наукову статтю на e-mail: editor@inter-nauka.com

Читайте

Вашу статтю на сайті нашого журналу та отримайте сертифікат