Вдосконалення конструкції установки клеїльного пресу шляхом встановлення комбінованої секції досушування полотна

Автор:

Анотація: Наведено пропозицію щодо модернізації установки клеїльного преса паперо- або картоноробної машини шляхом використання досушувальної секції у вигляді комбінованої конструкції, що поєднує принципи радіаційного та конвективного сушіння.

Бібліографічний опис статті:

. Вдосконалення конструкції установки клеїльного пресу шляхом встановлення комбінованої секції досушування полотна//Наука онлайн: Міжнародний електронний науковий журнал - 2021. - №4. - https://nauka-online.com/publications/technical-sciences/2021/4/5-4/

Стаття опублікована у: : Наука Онлайн No4 апрель 2021

Технические науки

УДК 676.024.741

Лисій Владислав Сергійович

студент

Національного технічного університету України

«Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

Лысий Владислав Сергеевич

студент

Национального технического университета Украины

«Киевский политехнический институт имени Игоря Сикорского»

Lysii Vladyslav

Student of the

National Technical University of Ukraine

«Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute»

ВДОСКОНАЛЕННЯ КОНСТРУКЦІЇ УСТАНОВКИ КЛЕЇЛЬНОГО ПРЕСУ ШЛЯХОМ ВСТАНОВЛЕННЯ  КОМБІНОВАНОЇ СЕКЦІЇ ДОСУШУВАННЯ ПОЛОТНА

УСОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ КОНСТРУКЦИИ УСТАНОВКИ КЛЕИЛЬНОГО ПРЕССА ПУТЕМ УСТАНОВКИ КОМБИНИРОВАННОЙ СЕКЦИИ ДОСУШИВАНИЯ ПОЛОТНА

IMPROVEMENT OF THE DESIGN OF INSTALLATION OF THE SIZE PRESS BY INSTALLING A COMBINED SECTION OF WEB DRYING

Анотація. Наведено пропозицію щодо модернізації установки клеїльного преса паперо- або картоноробної машини шляхом використання досушувальної секції у вигляді комбінованої конструкції, що поєднує принципи радіаційного та конвективного сушіння.

Ключові слова: клеїльний прес, полотно, силіконові валки, радіаційне сушіння, конвективне сушіння.

Аннотация. Приведено предложение по модернизации клеильного пресса бумаго- или картоноделательной машины путем установки модернизированной комбинированной конструкции радиационной и конвективной сушки.

Ключевые слова: клеильный пресс, полотно, силиконовые валики, радиационная сушка, конвективная сушка.

Summary. A proposal is presented for the modernization of the size press of a paper or board machine by installing a modernized combined design of radiation and convective drying.

Keywords: size press, web, silicone rollers, radiation drying, convection drying.

Клеїльний прес займає важливу роль у виробництві паперу або картону на целюлозно-паперових виробництвах. Адже його призначення – поверхневе проклеювання полотна для надання останньому спеціальних властивостей. При поверхневому проклеюванні досягається значна економія клею і виключається його втрата з стічними водами. Поверхневе проклеювання полотна також дозволяє покращити зімкнутість структури, підвищити його жорсткість, гладкість та однорідність [1].

Сучасний інтенсивний розвиток паперо- та картоноробної промисловості призвів до посилення вимог до поверхневого проклеювання паперу та картону. Це пов’язано з збільшенням робочих швидкостей паперо- та картоноробних машин, необхідністю скорочень обривів полотна та енергії затрачуваної на процес сушіння, з підвищенням вимог до якості готової продукції. Процес пігментації при високому вмісту сухих речовин не може бути забезпечений у звичайному пресі. Данні вимоги дотримуються при використанні клеїльних пресів плівкового типу (рисунок 1) [1] .

1 – несуча конструкція; 2 – нерухомий пресовий вал; 3 – рухомий пресовий вал;  4 – папероведучий вал; 5 – сприски; 6 – гідравлічні та пневматичні системи; 7 – захисні кожухи та майданчики для обслуговування машини

Рис. 1. Конструкція клеїльного пресу [2]

Використання клеїльних пресів такого типу забезпечує кращу обробку поверхні полотна, більш просте регулювання процесу заправлення полотна та менше число його обривів, менші габаритні розміри, можливість роботи з великими швидкостями, зручність обслуговування та ін.

Вагомим недоліком в роботі клеїльних пресів усіх типів є утворення складок на полотні, а також високий відсоток його вологості після виходу полотна з клеїльного преса, що призводить до високих витрат енергії на етапі сушіння полотна. Саме тому після клеїльного преса, перед входом в сушильну частину папір або картон проходить спеціальні розгінні валки [1]. Це дозволяє вирівняти поверхню полотна. Але відсоток вологості все ще залишається високим.

Позбутися цих недоліків можливо, встановивши на даному етапі секції досушування полотна у вигляді комбінованої конструкції, що поєднує принципи радіаційного та конвективного сушіння (рисунок 2), ідея якої полягає у тому, що полотно проходячи всередині установки буде підтримуватись та розгладжуватись встановленими в ній валками, що покритті силіконом для уникнення прилипання сирого полотна, а також полотно буде додатково висушуватись за допомогою ламп інфрачервоного випромінювання, спрямованих на нього, та процесу конвективного сушіння, за рахунок циркулюючого повітря, що нагрівається.

1 – полотно; 2 – кронштейни кріплень , 3 – силіконові розгінні валки; 4 – лампи інфрачервоного випромінювання; 5 – патрубки для підведення повітря; 6 – патрубок для відведення повітря; 7 – діафрагма

Рис. 2. Секція досушування полотна

Таке компонування елементів конструкцій всередині даної установки дозволяє утворювати комірки у кожній з яких розміщена лампа інфрачервоного випромінювання, а повітря, що входить під тиском по патрубкам в корпус, відсікається силіконовими роликами по коміркам, нагрівається та разом з цим, забираючи частину вологи від полотна, виводиться з корпусу. Таким чином сушіння полотна відбувається за допомогою поєднання радіаційного сушіння та конвективного, використовуючи циркулююче по коміркам повітря.

Отже, використання установок клеїльних пресів із запропонованою досушувальною секцією дає можливість забезпечити ефективне закріплення нанесеної композицій та забезпечити висушування полотна. Використання комбінованого рішення, що поєднує два способи сушіння дозволяє підвищити компактність обладнання із забезпеченням зручності його обслуговування. ефективне

Література

  1. Технология целлюлозно-бумажного производства. В 3 т. Т. II. Производство бумаги и картона. Ч. 1. Технология производства и обработки бумаги и картона. СПБ.: Политехника, 2005. 423 с.
  2. Інтернет ресурс. URL: https://www.papcel.cz/ru/

Перегляди: 325

Коментарі закрито.

To comment on the article - you need to download the candidate degree and / or doctor of Science

Підготуйте

наукову статтю на актуальну тему, відповідно до роздлів журналу

Відправте

наукову статтю на e-mail: editor@inter-nauka.com

Читайте

Вашу статтю на сайті нашого журналу та отримайте сертифікат