Огляд місця дорожньо-транспортних пригод за допомогою сучасних технологій

Автор: та

Анотація: Проведено фотознімки місця дорожньо-транспортної пригоди, та їх подальше використання.

Бібліографічний опис статті:

та . Огляд місця дорожньо-транспортних пригод за допомогою сучасних технологій//Наука онлайн: Міжнародний електронний науковий журнал - 2021. - №11. - https://nauka-online.com/publications/technical-sciences/2021/11/26-3/

Стаття опублікована у: : Наука Онлайн No11 листопад 2021

Технічні науки

УДК 343.985

Смик Олександр Миколайович

старший судовий експерт сектору автотехнічних досліджень

Харківський науково-дослідний

експертно-криміналістичний центр МВС України

Данець Сергій Віталійович

кандидат технічних наук, завідувач сектору автотехнічних досліджень

Харківський науково-дослідний

експертно-криміналістичний центр МВС України

ОГЛЯД МІСЦЯ ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНИХ ПРИГОД ЗА ДОПОМОГОЮ СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Анотація. Проведено фотознімки місця дорожньо-транспортної пригоди, та їх подальше використання.

Ключові слова: дрон, фотозображення, дорожньо-транспортна пригода.

В останні роки зростає тенденція до збільшення кількості транспортних засобів на дорогах. Збільшення транспортних засобів в свою чергу приводить до збільшення кількості дорожньо-транспортних пригод (далі — ДТП).

Результативне розслідування ДТП в першу чергу залежить від якості проведення слідчих дій на початковому етапі, тобто виявлення, ідентифікація та фіксація слідової інформації на етапі проведення огляду місця ДТП.

Огляд місця ДТП — це багатостороння слідча дія, яка передбачає вивчення обстановки на місці дорожньої події, стану транспортного засобу, дослідження різних слідів та об’єктів розташованих безпосередньо в районі ДТП [3].

В епоху новітніх технологій для більш ефективного проведення огляду місця ДТП доцільно використовувати безпілотні літальні апарати.

Безпілотний літальний апарат – (дрон) (рис. 1) мобільний, автономний апарат, запрограмований на виконання якихось завдань (наприклад, автономні системи, створені для польоту, розроблені для виконання різного роду завдань) [1].

Рис. 1. Дрон

Дрони обладнані фото і відеокамерою, їх камер включають в себе таку функцію, як стабілізація зображення (система підвісу камери синхронізована з системою управління дроном) та зйомка відео з роздільною здатністю 4К. Завдяки таким камерам можна отримати якісні фотозображення місця ДТП, зокрема отримати фото з видом зверху ділянки дороги зі слідової інформацією та кінцевим положенням транспортних засобів. Як приклад рис. 2, на зафіксоване кінцеве положення транспортного засобу та слідова інформація.

Рис. 2. Фото з місця ДТП

Робота з такими зображеннями в свою чергу дозволить побудувати більш точні масштабні схеми та проводити моделювання ситуації. Оскільки традиційні заміри рулеткою можуть мати похибки та недостатню, або недоцільну кількість замірів. Зокрема використання дронів дозволить більш точно фіксувати сліди коліс, подряпини, осип та кінцеве положення транспортних засобів, що має велике значення для подальшого дослідження механізму ДТП.

Також використання дронів дозволить в більш короткий проміжок часу провести огляд місця ДТП та видалити з проїжджої частини транспортні засоби і інші об’єкти, що заважають відновленню руху транспортних засобів [2].

Вміле використання сучасних технологій, спеціальних знань, залучення спеціалістів до огляду місця ДТП надають можливість вже на початковому етапі розслідування отримати необхідні дані щодо механізму розвитку ДТП.

Література

  1. URL: https://uk.wikipedia.org/wiki/Дрон.
  2. Онучин А.П. Проблемы расследования дорожно-транспортных происшествий с учетом ситуационных факторов / А.П. Онучин. Свердловск : Изд-во Урал. ун-та, 1987. 184 с.
  3. Огляд місця Дорожньо-транспортної Події. Державна Інспекція по Безпеці Дорожнього Руху. URL: http://www.skatiweb.tk/63.html

Перегляди: 220

Коментарі закрито.

To comment on the article - you need to download the candidate degree and / or doctor of Science

Підготуйте

наукову статтю на актуальну тему, відповідно до роздлів журналу

Відправте

наукову статтю на e-mail: editor@inter-nauka.com

Читайте

Вашу статтю на сайті нашого журналу та отримайте сертифікат