Процес розмитнення автомобілів згідно нових митних правил

Автор: , , , та

Анотація: У статті розглядається процес розмитнення вживаних автомобілів згідно нових митних правил введених в дію 25 листопада 2018 року та проводиться аналіз факторів, які впливають на розмитнення транспортних засобів, а також пропонується приклади обчислення митної вартості для різних за віком та вартістю автомобілів.

Бібліографічний опис статті:

, , , та . Процес розмитнення автомобілів згідно нових митних правил//Наука онлайн: Міжнародний електронний науковий журнал - 2018. - №12. - https://nauka-online.com/publications/technical-sciences/2018/12/protsess-rastamozhki-avtomobilej-po-novym-tamozhennym-pravilam/

Стаття опублікована у: : Наука Онлайн No12 декабрь 2018

Технічні науки

УДК 339.543

Головатюк Михайло Вікторович

студент

Національного транспортного університету

Головатюк Михаил Викторович

студент

Национального транспортного университета

Golovatyuk Mikhail

Student of the

 National Transport University

Козловська Валентина Василівна

студент

Національного транспортного університету

Козловская Валентина Васильевна

студент

Национального транспортного университета

Kozlovska Valentina

Student of the

 National Transport University

Гарабажіу Володимир Аркадійович

студент

Національного транспортного університету

Гарабажиу Владимир Аркадьевич

студент

Национального транспортного университета

Garabaghiu Volodymyr

Student of the

 National Transport University

Кузьма Віталія Вікторівна

студент

Національного транспортного університету

Кузьма Виталия Викторовна

студент

Национального транспортного университета

Kuzma Vitalia

Student of the

 National Transport University

Науковий керівник:

Прокудін Георгій Семенович

доктор технічних наук, професор

Національний транспортний університет

Научный руководитель:

 Прокудин Георгий Семенович

доктор технических наук, профессор

Национальный транспортный университет

Scientific supervisor:

Prokudin Georgy

Doctor of Technical Sciences, Professor

National Transport University

ПРОЦЕС РОЗМИТНЕННЯ АВТОМОБІЛІВ ЗГІДНО НОВИХ МИТНИХ ПРАВИЛ

ПРОЦЕСС РАСТАМОЖКИ АВТОМОБИЛЕЙ ПО НОВЫМ ТАМОЖЕННЫМ ПРАВИЛАМ

THE PROCESS OF CUSTOMS CLEARANCE OF CARS ACCORDING TO THE NEW CUSTOMS RULES

Анотація. У статті розглядається процес розмитнення вживаних автомобілів згідно нових митних правил введених в дію 25 листопада 2018 року та проводиться аналіз факторів, які впливають на розмитнення транспортних засобів, а також пропонується приклади обчислення митної вартості для різних за віком та вартістю автомобілів.

Ключові слова: автомобіль, митне оформлення, вартість, ціна, акциз, ПДВ, мито.

Аннотация. В статье рассматривается процесс растаможивания автомобилей согласно новых таможенных правил введенных в действие 25 ноября 2018 и проводится анализ факторов, влияющих на растаможивание транспортных средств, а также предлагаются примеры исчисления таможенной стоимости для разных по возрасту и стоимостью автомобилей.

Ключевые слова: автомобиль, таможенное оформление, стоимость, цена, акциз, НДС, пошлина.

Summary. The article deals with the process of customs clearance of used cars in accordance with the new customs rules put in place on November 25, 2018, and analyzes the factors influencing the customs clearance of vehicles, as well as provides examples of calculation of customs value for different cars by age and value.

Key words: car, customs clearance, cost, price, excise, VAT, duty.

Постановка проблеми. Ввезення автомобілів з-за кордону завжди було особливо актуальною темою для українських споживачів, адже власний автовиробник не випускає продукцію, яка б задовольняла потреби громадян, тому постає питання про процес розмитнення транспортних засобів. Згідно з нинішнім законодавством, усі транспортні засоби (ТЗ), ввезені на територію України, мають пройти процедуру митного оформлення (розмитнення). Однак розрахунок розмитнення авто залежить від багатьох чинників. Тепер ставки акцизів, наприклад, нараховуються по-різному для різних категорій громадян України.

Аналіз останніх наукових досліджень. Вагомий внесок у дослідження проблем переміщенням товарів та транспортних засобів у митних режимах тимчасового ввезення та транзиту здійснили такі відомі фахівці в галузі митного права як: К.  К. Сандровський, В.  П.  Науменко, О.  М.  Козирін, Б.  А.  Кормич, С.  В.  Ківалов, А.  В.  Мазур, Є.  В.  Додін, Ю.  М.  Дьомін, Л.  В.  Калаянова, В.  В.  Коваленко, М.  І.  Костін, П.  С.  Матишевський, О.  М.  Омельчук.

Метою дослідження є процес розмитнення автомобілів згідно нових митних правил та визначення кінцевої вартості автомобіля після розмитнення і пошук найоптимальнішого варіанту для кінцевого споживача.

Виклад основного матеріалу дослідження. Процедура розмитнення транспортних засобів в Україні визначена Митним кодексом України, міжнародними договорами, згоду на обов’язковість яких надала Верховна Рада України та підзаконними нормативно-правовими документами.

Процедура розмитнення починається до в’їзду транспортного засобу на митну територію України та включає в себе внесення завдатку на регіональній митниці, подальший в’їзд транспорту на територію України, остаточне розмитнення на регіональній митниці та перша реєстрація транспорту в державних органах України.

Для оформлення процедури розмитнення необхідно у регіональному митному відділі оформити попередню декларацію громадян (за наявності копій паспорта власника транспорту, ідентифікаційного номеру платника податків, технічний паспорт транспорту та документ, який підтверджує право власності на транспорт). Попередня декларація оформлює до ввезення транспорту на митну територію України, а після ввезення оформлюється вантажна митна декларація громадян (за наявності тих самих документів, сертифікату відповідності та висновку експерта Національної поліції).

З початком дії нових законів 8487 та 8488 митне оформлення легкових транспортних засобів, що використовувалися, які ввозяться в Україну особою для власного використання в кількості одне легкове авто, здійснюється, якщо вони відповідають екологічним нормам не нижче рівня “ЄВРО-2”, а нових транспортних засобів – “ЄВРО-5”.

До 31.12.2018 або до початку дії вказаних законів дозволятиметься ввозити одне легковий автомобіль за календарний рік для особистого користування, вироблений після 01.01.2010 р., без права продажу протягом 1 року з дня реєстрації. Не дозволяється ввозити БУ-авто, якщо вони мають походження з країни, визнаної державою-окупантом та/або державою-агресором.

Для вантажних автомобілів і автобусів, як нових, так і БУ, залишаються екологічні обмеження «ЄВРО-5».

Фактори, які впливають на розмитнення згідно закону 8487:

  1. Ввізне мито Ставка мита на більшість ТЗ, що ввозяться, складає 10% від сумарної митної вартості, за виключенням дизельних автобусів для перевезення більше 10 осіб з двигуном понад 5 л. (ставка 20%), ТЗ з електродвигуном (0%), а також – нових легкових автомобілів з об’ємом більше 3 л. (6%) Ставки визначені «Митним тарифом України»
  2. Акцизний податок (збір). Нараховується по різному для різних типів ТЗ. В більшості випадків залежить від віку авто, типу палива, oб’єму та потужності двигуна. Нагадаємо, що у березні 2014 року ставки акцизного збору на нові авто були збільшені вдвічі, a у 2015 введено ставки і на вантажівки, а на легковики – ще трохи підвищено. А на 2018 рік акцизний сбір тимчасово скасовано для електромобілів
  3. ПДВ. 20% від суми митної вартості, ввізного мита та акцизного податку. У 2018 році ПДВ скасовано для електромобілів.

Що скасував новий закон?

  1. Утилізаційний збір. Діяв з 1 вересня 2013 року і був відмінений у квітні 2014 року. Розраховувався за ставками: 5500 грн для легкових и 11000 грн для вантажних автомобілів. До того ж у залежності від двигуна, маси та віку ТЗ ставка збільшувалась згідно коефіцієнтів визначених Законом
  2. Імпортний збір (акциз). 5% від митної вартості авто. Введено тимчасово з 16 лютого 2015 року. Відмінено 1 січня 2016 року.
  3. Спецмито. Діяло з 13 квітня 2013 й було відмінено 30 вересня 2015 року (Рішення №СП-335/2015/4442-06). Спецмито поширювалось на бензинові двигуни об’ємом від 1 до 1.5 літрів (2,15%, до 14.04.2015 – 4,31%, до 14.04.2014 – 6,46%), а також – від 1.5 до 2.2 літрів (4,32%, до 14.04.2015 – 8,63%, до 14.04.2014 – 12,95%). Мито на гібриди було відмінено 12 лютого 2015 року.
  4. ПДВ на електромобілі. Тимчасово скасовано на 2018 рік.

Якщо автомобіль раніше не ставився на облік в Україні, то при першій реєстрації необхідно буде заплатити податок до пенсійного фонду – від 3% до 5% в залежності від вартості, котра рахується відповідно до прожиткового мінімуму в поточному році.

Крім цього варто врахувати, що обираючи автомобіль, ринкова вартість якого перевищує 375 мінімальних зарплат (1.396.125 грн) та який не старше 5 років, у 2018 році доведеться щорічно сплачувати Транспортний податок – 25.000 грн.

Крім цього обираючи авто варто враховувати, що власників легковиків з двигуном більш ніж 3 літри та не старших за 5 років чекає Транспортний податок – 25.000 грн.

Закон № 8487 встановлює базові ставки акцизного податку для нового автомобіля в залежності від типу палива та об’єму двигуна:

  • для авто с бензиновим двигуном об’ємом 1000 куб. см – 50 євро; від 3000 куб. см – 100 євро;
  • для “дизеля” з двигуном 1500 куб. см – 75 евро; від 3500 куб. см – до 150 євро.

Щоб визначити розмір акцизу для конкретного авто, до базової ставки будуть застосовувати коефіцієнти.

Базова формула буде такою:

“Акциз = Ставка базова × Коефіцієнт двигуна × Вік авто”, де

  • Ставка базова – стала сума, що визначається типом та об’ємом автомобільного двигуна (дизельний чи бензиновий);
  • Коефіцієнт двигуна – об’єм двигуна в см3 поділений на 1000;
  • Вік авто – кількість повних років з дати виготовлення, але не більше 15.

Загальна вартість автомобіля = Акциз + Мито + ПДВ + Ввізна вартість автомобіля.

Оберемо одну з найпопулярніших марок авто в Україні, це Volkskwagen Polo.

  1. Volkskwagen Polo ввізною вартістю 1500 євро, з об’ємом дизельного двигуна 1600 см3 2001 року випуску.

Акциз – 75*1,6*15 = 1800 євро

Мито 10% від ввізної вартості – 150 євро

ПДВ = (Акциз + Мито + Ввізна вартість)*0,2 = (1800+150+1500)*0,2=690 євро

Загальна вартість авто = 1500+1800+150+690=4140 євро

Середня ринкова вартість авто в Україні становить 3200 євро

  1. Volkskwagen Polo ввізною вартістю 5000 євро, з об’ємом дизельного двигуна 1600 см3 2014 року випуску.

Акциз – 75*1,6*4=480 євро

Мито 10% від ввізної вартості – 500 євро

ПДВ = (Акциз + Мито + Ввізна вартість)*0,2=(480+500+5000)*0,2=1196 євро

Загальна вартість авто = 5000+480+500+1196=7176 євро

Середня ринкова вартість авто в Україні становить 8500 євро

  1. Volkskwagen Polo ввізною вартістю 1500 євро, з об’ємом бензинового двигуна 1800 см3 2001 року випуску.

Акциз – 50*1,8*15 = 1350 євро

Мито 10% від ввізної вартості – 150 євро

ПДВ = (Акциз + Мито + Ввізна вартість)*0,2 = (1350+150+1500)*0,2=600 євро

Загальна вартість авто = 1500+1350+150+600=3600 євро

Середня ринкова вартість авто в Україні становить 3000 євро

  1. Volkskwagen Polo ввізною вартістю 5000 євро, з об’ємом бензинового двигуна 1800 см3 2014 року випуску.

Акциз – 50*1,8*4=360 євро

Мито 10% від ввізної вартості – 500 євро

ПДВ = (Акциз + Мито + Ввізна вартість)*0,2=(360+500+5000)*0,2=1172 євро

Загальна вартість авто = 5000+360+500+1172=7032 євро

Середня ринкова вартість авто в Україні становить 8000 євро.

Висновки з проведеного дослідження. Отже, як бачимо доцільність ввезення дизельних автомобілів та автомобілів старше 5 років є дуже невигідним, адже ціна автомобіля з усіма митними платежами значно вища ринкової ціни такого ж автомобіля в Україні, тому. Факторами, що впливають на розмитнення є нові ставки акцизного податку, введення коефіцієнту об’єму двигуна та віку авто.

Література

  1. Закон України «Про митний тариф України» від 19.09.2013 року № 584-VII [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/584-18
  2. Закон України «Про внесення зміни до підрозділу 5 розділу XX “Перехідні положення” Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку ринку вживаних транспортних засобів» від 25.11.2018 року № 1389-VIII [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1389-19
  3. Митний кодекс України від 13.03.2012 року  № 4495-VI [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/4495-17/stru/paran300/n300
  4. Порядок справляння митних платежів при ввезенні на митну територію України товарів громадянами затверджений Наказом Міністерства фінансів України від 22.05.2012 № 581 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0916-12
  5. Правила дорожнього руху затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 р. № 1306 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/1306-2001

Перегляди: 563

Коментарі закрито.

To comment on the article - you need to download the candidate degree and / or doctor of Science

Підготуйте

наукову статтю на актуальну тему, відповідно до роздлів журналу

Відправте

наукову статтю на e-mail: editor@inter-nauka.com

Читайте

Вашу статтю на сайті нашого журналу та отримайте сертифікат