Використання VOSviewer для аналізу статей у БД Scopus з тематики медичної англійської

Автор:

Анотація: Інструменти VOSviewer були використані для бібліометричного аналізу з тематики використання англійської в медичній сфері, що дало можливість виявити 5 кластерів за ключовими словами та визначити напрями досліджень в цій галузі.

Бібліографічний опис статті:

. Використання VOSviewer для аналізу статей у БД Scopus з тематики медичної англійської//Наука онлайн: Міжнародний електронний науковий журнал - 2021. - №12. - https://nauka-online.com/publications/philology/2021/12/22-6/

Стаття опублікована у: : Наука Онлайн No12 декабрь 2021

Филологические науки

УДК 811.111: 303.642.023

Школа Ігор Валерійович

студент

Національного медичного університету імені О.О. Богомольця

Школа Игорь Валерьевич

студент

Национального медицинского университета имени А.А. Богомольца

Shkola Ihor

Student of the

 Bogomolets National Medical University

ВИКОРИСТАННЯ VOSVIEWER ДЛЯ АНАЛІЗУ СТАТЕЙ У БД SCOPUS З ТЕМАТИКИ МЕДИЧНОЇ АНГЛІЙСЬКОЇ

ИСПОЛЬЗОВАНИЕ VOSVIEWER ДЛЯ АНАЛИЗА СТАТЕЙ В БД SCOPUS ПО ТЕМАТИКЕ ENGLISH В МЕДИЦИНЕ

USING VOSVIEWER FOR ANALYSIS OF ARTICLES IN DATABASE SCOPUS ON TOPICS MEDICAL ENGLISH

Анотація. Інструменти VOSviewer були використані для бібліометричного аналізу з тематики використання англійської в медичній сфері, що дало можливість виявити 5 кластерів за ключовими словами та визначити напрями досліджень в цій галузі.

Ключові слова: медична англійська, VOSviewer, бібліометрика.

Аннотация. Инструменты VOSviewer были использованы для библиометрического анализа по тематике использования английского в медицинской сфере, что позволило выявить 5 кластеров по ключевым словам и определить направления исследований в этой области.

Ключевые слова: медицинский английский, VOSviewer, библиометрика.

Summary. VOSviewer tools were used for bibliometric analysis on the use of English in the medical field, which made it possible to identify 5 clusters of keywords and identify areas of research in this area.

Key words: medical English, VOSviewer, bibliometrics.

Використання англійської у медичній практиці та медичних дослідженнях є тенденцією сьогодення. Англійською складають та оприлюднюють ключові публікації з питань критеріїв оцінки якості систем охорони здоров’я, фармакології, класифікатор «Міжнародна статистична класифікація хвороб і пов’язаних з ними проблем зі здоров’ям» (ICD-11), ін. Це офіційна мова Всесвітньої організації охорони здоров’я (поряд з іспанською, китайською, арабською, французькою, російською). Внаслідок того, що існує значна тенденція до міграції персоналу у сфері охорони здоров’я між країнами, все більшої актуальності набуває вивчення такими мігрантами міжнародної мови – англійської.

Тому предметом дослідження стало вивчення використання англійської в медичній практиці та науці. Для цього найбільше підходить бібліометричний аналіз. Для розв’язання цієї задачі створений VOSviewer [2].

Всього нами було здійснено кілька запитів за близькими за значеннями ключовими словами, але для побудови карти був варіант з ключовими словами за запитом в наукометричній базі даних Scopus (English language) [1] з обмеженням напрямів статей на медицину, фармакологію, імунологію, біохімію, стоматологію, догляд за хворими, охорона здоров’я. Одночасно були виключені ключові слова: «людина», «люди», «стаття», «чоловік», «жінка». В результаті за запитом залишилося 611 статей за період 1969-2021рр.

Обробка інформації проводилася в програмі VOSviewer v.1.6.16.

Були проаналізовані бібліометричні дані відповідно до запиту щодо авторів та їх афіліації, країни походження, мов публікації на задану тему, спонсорів, типу видання.

Результати є такими: 94% публікацій англійською; 70% – в журналах (набагато менше у книжках та тезах конференцій). Найактивніше публікуються автори з США (38%). Після США та Великої Британії (де автори – носії англійської) найбільш цитованими є праці авторів з Китаю та Індії.

По роках максимальна кількість публікацій – останніми роками. Що і відображає загальну тенденцію до зростання кількості публікацій, що індексуються в БД Scopus. Так, за 2020р. -98 публікацій (1/6 всієї аналізованої кількості).

Найбільш цитовані автори: Geva, E.; Lesaux, N.K.; Chen, X.; Albers, C.A.; Beach, K.D.; Briceño, A., etc. Але кількість статей для жодного з них не перевищує 10.

Далі була побудована карта взаємозв’язків між найбільш вживаними ключовими словами за аналізованою тематикою із використанням режиму Network Visualization (рис. 1).

Рис. 1. Карта взаємозв’язків між найбільш вживаними ключовими словами за обраною тематикою, що згруповані за кластерами

Картограма розділена на області різного кольору, що допомагає у візуалізації 5 кластерів: червоний, зелений, блакитний, жовтий та фіолетовий. Об’єднання ключових слів за їх логікою дозволило визначити напрями досліджень, за якими автори опубліковані свої праці з аналізованої тематики. Помітно, що найбільшим є червоний кластер, що може бути охарактеризований як «Сучасна методологія вивчення англійської». Тут висвітлюються питання новітніх технологій вивчення англійської (в тому числі за допомогою комп’ютерів, мобільних додатків, соціальних мереж, тощо). А от питанням мовного бар’єру при вивченні англійської та еволюції вивчення (в тому числі із віком того, хто навчається) приділяється явно менше уваги у дослідженнях.

Отже, результати даного бібліометричного аналізу можна використати з метою систематизації матеріалів дослідження задля пошуку наявних напрямів досліджень в межах сформульованої авторами більш широкої тематики.

Висновки. В процесі побудови карт інструментами VOSviewer було отримано п’ять кластерів, що допомогло систематизувати інформацію відповідно до логічного змісту. Це дозволило виявити наявні тренди в публікаціях за останні роки за тематикою медичної англійської.

Література

  1. URL: https://www.scopus.com/
  2. Vosviewer. URL: https://www.vosviewer.com/

Перегляди: 287

Коментарі закрито.

To comment on the article - you need to download the candidate degree and / or doctor of Science

Підготуйте

наукову статтю на актуальну тему, відповідно до роздлів журналу

Відправте

наукову статтю на e-mail: editor@inter-nauka.com

Читайте

Вашу статтю на сайті нашого журналу та отримайте сертифікат