Особливості аудиту безготівкових коштів на підприємстві

Автор: та

Анотація: Стаття присвячена розгляду основ організації та методики аудиту безготівкових коштів суб’єкта господарювання. Розглянуто послідовність проведення аудиту грошових коштів на рахунках в банку. Визначено основні завдання аудиту безготівкових коштів. Показано основні документи початкового етапу аудиту безготівкових коштів: план та програма. Представлено тест контролю грошових коштів на рахунку підприємства в банку.

Бібліографічний опис статті:

та . Особливості аудиту безготівкових коштів на підприємстві//Наука онлайн: Міжнародний електронний науковий журнал - 2021. - №11. - https://nauka-online.com/publications/economy/2021/11/08-6/

Стаття опублікована у: : Наука Онлайн No11 листопад 2021

Економічні науки

Радіонова Наталія Йосипівна

доктор економічних наук, професор кафедри обліку і аудиту

Київський національний університет технологій та дизайну

Радионова Наталья Иосифовна

доктор экономических наук, профессор кафедры учета и аудита

Киевский национальный университет технологий и дизайна

Radionova Nataliia

Doctor of Economic Sciences,

Professor at the Department of Accounting and Audit

Kyiv National University of Technologies and Design

Піцик Альона Павлівна

студент, магістр спеціальності «Облік і оподаткування»

Київського національного університету технологій і дизайну

Пицык Алена Павловна

студент, магистр специальности «Учет и налогообложение»

Киевского национального университета технологий и дизайна

Pitsyk Alona

Student, Master of the

Kyiv National University of Technologies and Design 

ОСОБЛИВОСТІ АУДИТУ БЕЗГОТІВКОВИХ КОШТІВ НА ПІДПРИЄМСТВІ

ОСОБЕННОСТИ АУДИТА БЕЗНАЛИЧНЫХ СРЕДСТВ НА ПРЕДПРИЯТИИ

FEATURES OF AUDIT OF CASHLESS FUNDS AT THE ENTERPRISE

Анотація. Стаття присвячена розгляду основ організації та методики аудиту безготівкових коштів суб’єкта господарювання. Розглянуто послідовність проведення аудиту грошових коштів на рахунках в банку. Визначено основні завдання аудиту безготівкових коштів. Показано основні документи початкового етапу аудиту безготівкових коштів: план та програма. Представлено тест контролю грошових коштів на рахунку підприємства в банку.

Ключові слова: безготівкові розрахунки, грошовий обіг, грошові кошти, робоча документація.

Аннотация. Статья посвящена рассмотрению основ организации и методики аудита безналичных средств предприятия. Рассмотрена последовательность проведения аудита денежных средств на счетах в банке. Определены основные задачи аудита безналичных средств. Показаны основные документы на начальном этапе аудита безналичных средств: план и программа. Представлен тест контроля денежных средств на счете предприятия в банке.

Ключевые слова: безналичные расчеты, денежное обращение, денежные средства, рабочая документация.

Summary. The article is devoted to the basics of the organization and methods of auditing non-cash assets of the entity. The sequence of auditing cash on bank accounts is considered. The main tasks of non-cash audit are defined. The main documents of the initial stage of the audit of non-cash funds are shown: plan and program. The test of cash control on the company’s account in the bank is presented.

Key words: non-cash payments, money circulation, cash, working documentation.

Постановка проблеми. Грошові кошти це найбільш ліквідний актив. Тому безперервний рух грошових коштів є базою для успішного функціонування підприємства. Рух грошових коштів на поточних рахунках підприємства має важливе значення. Ця інформація необхідна користувачам для подальшої діяльності та прийняття правильних управлінських рішень. Результати аудиторського контролю безготівкових коштів дають можливість зробити висновки чи є діяльність суб’єкта господарювання ефективною.

Аналіз останніх досліджень і публікацій. Дослідженню особливостей та проблемних аспектів аудиту безготівкових розрахунків присвячено ряд праць відомих вітчизняних вчених: І. Б. Садовської, З. Б. Живко, Д. Б. Столярук, Л. П. Кулаковської, А. Г. Загороднього. Вагомий внесок в дослідження даної проблеми на міжнародному рівні зробили такі науковці: Е. С. Хендріксен, М. Перер, М. Р. Метью, Б. Коласс, Г. Шілінглоу та інші. Однак, з постійним розвитком форм та засобів безготівкових розрахунків постає питання збільшення ефективності проведення аудиту безготівкових коштів на рахунках підприємства в національній та іноземній валюті.

Формулювання цілей статті (постановка завдання). Метою дослідження є визначення сутності безготівкових розрахунків та особливостей проведення їх аудиторської перевірки; виявлення типових помилок, що зустрічаються під час аудиту безготівкових коштів на підприємстві; висвітлення ефективного плану та програми проведення аудиторської перевірки безготівкових розрахунків на підприємстві.

Виклад основного матеріалу дослідження. На сьогоднішній день із всього обсягу грошового обороту досить високий процент припадає саме на безготівкові розрахунки. Це робить позитивний вплив на макрорівні ‒ зменшує потребу у використанні готівки, прискорює оборот коштів, скорочує витрати обігу, сприяє накопиченню і акумулюванню грошових коштів на рахунках.

Щодо впливу безготівкових коштів на мікрорівні, слід зазначити, що від наявності грошових коштів залежить платоспроможність підприємства. Рівень надходжень грошових коштів від господарської діяльності визначає можливість підприємства не тільки своєчасно розраховуватись по своїм зобов’язанням, а й можливість його подальшого існування та розвитку.

Найосновнішим, для впорядкування безготівкових операцій, являється нормативно-правовий акт «Інструкція про безготівкові розрахунки в національній валюті» [1]. Саме в ньому зазначено основні правила здійснення безготівкових операцій, їх види та особливості.

Згідно Інструкції безготівкові розрахунки оформляються грошово-розрахунковими документами встановленої форми:

  • вимоги-доручення;
  • платіжні доручення;
  • акредитиви;
  • розрахунки по інкасо [1].

Також операції з безготівковим розрахунками регламентовані Законом України «Про банки та банківську діяльність» [3] та Законом України «Про національний банк України» [4] та іншими нормативно-правовими документами.

Перевірка правильності обліку грошей і еквівалентів є важливою для підприємства, оскільки грошові кошти – це найліквідніший інструмент господарської діяльності [5]. На відміну від платежів готівкою, коли гроші безпосередньо передаються платником їх одержувачу, безготівкові розрахунки здійснюються здебільшого за допомогою різних банківських, кредитних і розрахункових операцій, що заміщають готівкові гроші в обороті.

Аудит безготівкових коштів – це перевірка наявності грошей, які знаходяться на рахунках підприємства в банківських установах. Аудит може бути як внутрішнім, так і зовнішнім із залученням сторонніх аудиторів. Аудиторські перевірки безготівкових розрахунків проводяться згідно вимог Закону України «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» [2] та Міжнародних стандартів [7] контролю якості, аудиту, огляду та супутніх послуг.

Аудит безготівкових коштів відноситься до операційного, і тому носить необов’язковий характер, тобто проводиться на замовлення клієнта. Аудиторська перевірка безготівкових коштів має на меті перевірку законності, доцільності та правильності відображення в обліку операцій по розрахунковому, валютному та інших рахунках у банках. В результаті проведеної перевірки формуються думки аудитора щодо достовірності й повноти інформації про грошові кошти на рахунках у банках, що відображена у бухгалтерській звітності підприємства.

В ході аудиторської перевірки необхідно розглянути наступні основні питання:

  • оцінка стану організації синтетичного й аналітичного обліку безготівкових розрахунків підприємства;
  • перевірка дотримання підприємством податкового законодавства по операціях, пов’язаним з безготівковими розрахунками.

При проведені аудиту грошових коштів підприємств, виявляються найбільш поширеніші проблемні аспекти:

  • привласнення готівки, що одержана з банківського рахунку підприємства;
  • відсутність первинних документів по операціям з надходження чи використання безготівкових коштів;
  • часткове відображення операцій при використанні поточного рахунку в національній валюті;
  • неповне відображення операцій при використанні рахунків підприємства в іноземній валюті;
  • помилки в облікових регістрах під час підрахунку підсумків;
  • сплата товар та послуг постачальникам на основі некоректно складених документів, а також документів з неповним штампом;
  • переведення кредиторської заборгованості підзвітнім особам з банківських рахунків за допомогою відділу зв’язку;
  • некоректне відображення операцій з електронними грошима на рахунках обліку;
  • арифметичні помилки, щодо відображення руху електронних грошей в обліку [6].

В процесі коли аудитор проводить перевірку, в тому числі і перевірку безготівкових коштів, він використовує план перевірки. План перевірки аудитор формує самостійно або скористатись рекомендованим.

В плані визначені основні етапи аудиту з зазначенням терміну проведення кожного з них. Це необхідно для повного та точного здійснення всіх поставлених завдань (табл. 1.)

Таблиця 1

План аудиту безготівкових розрахунків підприємства

Заплановані види робіт Період проведення Виконавець
1. Попереднє ознайомлення з підприємством 10.10.2021 Піцик А. П.
2. Перевірка банківських рахунків національній валюті 11.10.2021 Піцик А. П.
3. Перевірка банківських рахунків в іноземній валюті 12.10.2021 Піцик А. П.
4. Перевірка організації і ведення обліку безготівкових коштів 13.10.2021 Піцик А. П.
5. Узагальнення результатів аудиту, оформлення

аудиторського звіту

14.10.2021 Піцик А. П.

Використання плану аудиту дає змогу організувати, систематизувати та полегшити роботу аудитора. Однак, щоб план було виконано правильним буде дотримуватись програми, яка наведена у табл. 2. Програма аудиту ‒ це документ, що містить більш детальні завдання аудиту для конкретного об’єкту. Прописані процедури необхідні для виконання поставлених завдань, обсяг і термін їх виконання.

Таблиця 2

Програма аудиту безготівкових розрахунків

Заплановані види робіт Період

проведення

Виконавець Примітки
1 2 3 4 5
1. Попереднє ознайомлення з підприємством
1.1. Ознайомлення з установчими документами підприємства 10.10.2021 Піцик А. П.
1.2. Ознайомлення з обліковою політикою підприємства 10.10.2021 Піцик А. П..
2. Аудиторська перевірка банківських рахунків в національній валюті
2.1. Перевірка банківських виписок по рахунку на наявність всіх прибуткових та видаткових касових документів 11.10.2021 Піцик А. П.
2.2. Перевірка наявності іншої документації отриманої з банку 11.10.2021 Піцик А. П.
2.3. Звірка банківських виписок та платіжних доручень на вірність вказаних у них дат здійснення операцій 11.10.2021 Піцик А. П.
2.4. Перевірка на повноту оприбуткування коштів зданих з каси підприємства на поточний рахунок банківської установи 11.10.2021 Піцик А. П.
2.5. Перевірка доречності та вірності складення платіжних доручень 11.10.2021 Піцик А. П.
2.6. Звірка правильності запису контрагентів у журналі ордері та платіжних документах підприємства 11.10.2021 Піцик А. П.
2.7. Перевірка правильності розрахунку залишку по безготівковому рахунку в національній валюті на кінець дня 11.10.2021 Піцик А. П
2.8. Доречність використання бухгалтерських рахунків та правильність відображення зазначеної кореспонденції під час безготівкових операцій підприємства, відповідність операціям зазначених у журналі ордері 11.10.2021 Піцик А. П
2.9. Перевірка Головної книги та банківських виписок на відповідність оборотів та залишків по рахунку 11.10.2021 Піцик А. П
2.10. Перевірка відповідності сум, що відображені у фінансовій звітності підприємства, сумам залишків у Головній книзі та регістрах бухгалтерського обліку 11.10.2021 Піцик А. П
3. Аудиторська перевірка банківських рахунків в іноземній валюті
3.1. Перевірка наявності документації отриманої з банку 12.10.2021 Піцик А. П
3.2. Перевірка банківських виписок по рахунку на наявність всіх прибуткових та видаткових касових документів 12.10.2021 Піцик А. П
3.3. Перевірка первинних документів на відповідність сумам зазначеним у банківських виписках 12.10.2021 Піцик А. П
3.4. Звірка правильності запису контрагентів у журналі ордері та платіжних документах підприємства 12.10.2021 Піцик А. П
3.5. Перевірка доцільності та своєчасності операцій із зарахування надходжень в іноземній валюті на рахунок підприємства в банку 12.10.2021 Піцик А. П.
3.6. Перевірка операцій з продажу іноземної валюти 12.10.2021 Піцик А. П.
3.7. Коректність відображення в обліку підприємства доходів і витрат від продажу та реалізації валюти 12.10.2021 Піцик А. П.
3.8. Перевірка конверсійних операцій та сплати комісійної винагороди обслуговуючому банку за здійснення розрахунків іноземною валютою 12.10.2021 Піцик А. П.
3.9. Перевірка на повноту оприбуткування коштів у національній валюті, за умови попередньої конвертації 12.10.2021 Піцик А. П.
3.10. Перевірка правильності визначення та відображення курсових різниць 12.10.2021 Піцик А. П.
3.11. Перевірка Головної книги та банківських виписок на відповідність оборотів та залишків по рахунку 12.10.2021 Піцик А. П.
3.12. Перевірка відповідності сум, що відображені у фінансовій звітності підприємства, сумам залишків у Головній книзі та регістрах бухгалтерського обліку 12.10.2021 Піцик А. П.
4. Перевірка організації та ведення обліку безготівкових коштів
4.1. Перевірка проведених проводок 13.10.2021 Піцик А. П.
4.2. Перевірка правильності відображення безготівкових коштів у звітності 13.10.2021 Піцик А. П.
5. Узагальнення результатів аудиту, оформлення аудиторського звіту 14.10.2021 Піцик А. П.

 

Ця програма перевірки деталізує порядок здійснення аудиту з певними процедурами. В програмі також зазначено час в рамках якого кожне завдання має бути виконаним.

Для того щоб реалізувати програму аудиту безготівкових коштів аудитор здійснює відповідні аудиторські процедури та фіксує отриману інформацію в робочих документах. Робочі документи аудитора ‒ це записи аудитора, які здійснюються ним під час планування, підготовки та проведення перевірки для узагальнення отриманих даних, а також документально зафіксована інформація, отримана у процесі аудиту від підприємства-клієнта, третіх осіб або тестування [8].

Так, для оцінки системи внутрішнього контролю можна використовувати запропонований тест (табл. 3.).

Таблиця 3

Тест оцінки системи внутрішнього контролю безготівкових коштів

Інформація Так Ні Не встановлено
1. Чи наявні всі платіжні документи? +
2. Чи дотримується порядок документообігу встановлений на підприємстві? +
3. Чи належним чином зберігаються первинні документи на підприємстві? +
4. Чи наявні договори про відкриття рахунків в банку? +
5. Чи дотримується підприємство умов договорів? +
6. Чи своєчасно надходять кошти згідно договорів? +
7. Чи вірно ведуться реєстри аналітичного та синтетичного обліку? +
8. Відповідність підсумків реєстрів даним фінансової звітності +
9. Чи вірно визначені суми штрафів за несвоєчасність розрахунків по договорах? +
10. Чи вірно застосовані рахунки щодо безготівкових розрахунків? +
11. Чи допускаються на підприємстві перерахування авансів та платежів, що не мають відношення до господарської діяльності підприємства? +

Зазвичай аудитор складає деталізовані тести, не зважаючи на те що це займає дуже багато часу. Адже результати тесту дають змогу виявити слабкі місця.

Робочої документація включає в себе інформацію, яка на думку аудитора є важливою. Робоча документація допомагає краще проводити аудиторську перевірку та контроль за процесом її здійснення. У робочій документації записуються результати аудиторських експертиз, виконаних для того щоб була доказова база для прийнятих рішень.

На базі робочої документації формується підсумкова, яка складається з аудиторського звіту, що передається керівнику фірми-клієнта.

Висновки. На сьогоднішній день підприємства віддають перевагу безготівковим коштам. Це є закономірним, оскільки застосування безготівкових розрахунків сприяє розвитку економіки країни та, одночасно, піднімає платоспроможність і фінансову стійкість підприємства. Обсяг наявних у підприємства грошей визначає платоспроможність підприємства ‒ одну з найважливіших характеристик його фінансового становища. Це обумовлює важливість аудиту безготівкових коштів підприємства. Адже ефективне їх використання та своєчасний контроль забезпечують надійне функціонування підприємства. В рамках аудиту операцій з безготівковими грошовими коштами аудитор не тільки розглядає грошові документи певного підприємства та роботу його бухгалтерського та фінансового підрозділів. Він одночасно контролює дотримання підприємством чинного законодавства. Своєчасне проведення аудиту безготівкових коштів сприяє відсутності порушень та покращенню фінансового стану підприємства.

Література

  1. Інструкція про безготівкові розрахунки в національній валюті. Постанова Правління Національного банку України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0377-04#Text
  2. Закону України «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2258-19#Text
  3. Про банки та банківську діяльність. Закон України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2121-14#Text
  4. Про національний банк України. Закон України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/679-14#Text
  5. Радіонова Н. Й., Білоус К. С. Організаційні та методичні підходи до проведення аудиту грошових коштів / Н. Й. Радіонова, К. С. Білоус // Міжнародний науковий журнал “Інтернаука”. 2019. №15.
  6. Скрипник М.І. Особливості та проблемні аспекти аудиту безготівкових розрахунків / М. І. Скрипник, Л. В. Шевченко // Ефективна економіка. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/11_2020/16.pdf
  7. International Standards on Auditing (ISA). URL: https://www.iaasb.org/clarity-center/clarified-standards
  8. Процедура аудиту безготівкових розрахунків. URL: https://otherreferats.allbest.ru/audit/00220971_0.html.

Перегляди: 260

Коментарі закрито.

To comment on the article - you need to download the candidate degree and / or doctor of Science

Підготуйте

наукову статтю на актуальну тему, відповідно до роздлів журналу

Відправте

наукову статтю на e-mail: editor@inter-nauka.com

Читайте

Вашу статтю на сайті нашого журналу та отримайте сертифікат