Сутність категорії «прибутковість банку» та її впливу на розвиток банку

Автор: та

Анотація: У статті розглянуто сутність категорій прибуток та прибутковість комерційного банку. Наведено власне трактування категорії «прибутковість банку». Визначено місце прибутковості в оцінці діяльності банку та її впливу на вибір тактики та стратегії його розвитку.

Бібліографічний опис статті:

та . Сутність категорії «прибутковість банку» та її впливу на розвиток банку//Наука онлайн: Міжнародний електронний науковий журнал - 2021. - №10. - https://nauka-online.com/publications/economy/2021/10/15-8/

Стаття опублікована у: : Наука Онлайн No10 октябрь 2021

Економічні науки

УДК 336.71

Турило Анатолій Михайлович

доктор економічних наук, професор,

професор кафедри фінансів,

суб’єктів господарювання та інноваційного розвитку

ДВНЗ «Криворізький національний університет»

Омелянюк Ігор Святославович

магістрант

ДВНЗ «Криворізький національний університет»

СУТНІСТЬ КАТЕГОРІЇ «ПРИБУТКОВІСТЬ БАНКУ» ТА ЇЇ ВПЛИВУ НА РОЗВИТОК БАНКУ

Анотація. У статті розглянуто сутність категорій прибуток та прибутковість комерційного банку. Наведено власне трактування категорії «прибутковість банку». Визначено місце прибутковості в оцінці діяльності банку та її впливу на вибір тактики та стратегії його розвитку.

Ключові слова: прибуток, прибутковість, прибуток комерційного банку, прибутковість комерційного банку, розвиток банку.

В сучасних умовах функціонування ринкової економіки максимізація прибутковості та забезпечення ефективної діяльності є основоположним чинником функціонування будь-якого суб’єкта підприємництва, зокрема і комерційного банку. Прибутковість банку – це важливий чинник забезпечення його кредитоспроможності, визначає його стійкість та здатність до подальшого розвитку, впливає на формування резервних фондів, мотивацію персоналу, якість послуг, що отримують клієнти комерційного банку.

Головною метою діяльності комерційного банку є досягнення максимальних значень прибутку і прибутковості при функціонуванні з мінімальним рівнем фінансових ризиків.

Дослідженням питань розвитку банківської діяльності і, відповідно, підвищення прибутковості діяльності комерційних банків займалися такі вчені, як Бланк І.А., Ревич М.Я., Демчук Н.І., Волкова І.А., Криклій О.А., Маслак Н.Г., Мороз А.М., Савлук М.І., Примостка Л.О., Зятковський, І. В., Мочерний С. В., Дзюбенко Л. М. та інші.

І хоча категорії «прибуток» та «прибутковість» є широко та всебічно розглянутими в економічній літературі, категорія «прибутковість банку», на наш погляд, потребує детальнішого розкриття.

Мета наукової статті, дослідити і надати авторське визначення сутності категорії «прибутковість банку.

Чітке розмежування понять «прибутковість суб’єкта господарювання» та «прибутковість банку» є важливою умовою відображення специфіки цих двох категорій.

Почнемо аналіз з поняття «прибуток».

Окремі науковці при трактуванні прибутку комерційних банків спираються на бухгалтерський підхід. Згідно з НП(С)БО 1, прибуток – це сума, на яку доходи перевищують пов’язані з ними витрати [1]. Проте це визначення не розкриває глибини сутності поняття та не може повністю розкрити його значення.

Бланк І.А. формулює поняття прибутку наступним чином: прибуток являє собою виражений у грошовій формі чистий дохід підприємця на вкладений капітал, що характеризує його винагороду за ризик здійснення підприємницької діяльності, що представляє собою різницю між сукупним доходом і сукупними витратами в процесі здійснення цієї діяльності[2, с. 9].

Криклій О.А. та Маслак Н.Г. визначають сутність прибутку таким чином: прибуток це виражений у грошовій формі дохід власника на вкладений капітал, плата за працю та ризик ведення підприємницької діяльності, який є різницею між сукупним доходом і сукупними витратами в процесі здійснення такої діяльності [3, с. 9].

Прибуток банку можна трактувати як кінцевий фінансовий результат, який є винагородою за ризик, під час фінансово-господарської діяльності комерційного банку. Такий показник є важливою складовою оцінки ефективності управління комерційним банком.

В економічній теорії існує кілька концептуальних підходів щодо розуміння категорії «прибутковість».

Одні автори фактично ототожнюють категорії «прибутковість банку» і «прибуток банку». Зокрема І.В. Зятковський схильний характеризувати поняття прибутковості банку, через досягнення ним беззбиткового рівня, тобто моменту, коли величина маржинального прибутку зрівнюється з величиною умовно-постійних витрат [4, с.64]. Таке уявлення на нашу думку не дає повного розуміння трактування прибутковості і не може вважатись кінцевим при побудові фінансово-економічного механізму забезпечення прибутковості банку.

С. В. Мочерний розкриває сутність категорії прибутковості комерційного банку через норму прибутку (відношенням річного прибутку до авансованого капіталу) [5, с. 337].

Л. Дзюбенко пропонує розглядати прибутковість комерційного банку як процес перетворень: капітал – витрати – доходи – маса прибутку – самозростання капіталу [6, с. 8].

Кожне з наведених трактувань, розкриває різні аспекти категорії прибутковості банку, однак не дозволяє сприймати їх за змістом як кінцеве. Тому постає необхідність у визначенні даної категорії у подальшому дослідженні даної категорії.

Наведемо авторське бачення визначення категорії «прибутковість банку».

Прибутковість комерційного банку – це складна фінансово-економічна категорія, що по-перше, характеризує всі аспекти фінансової та економічної діяльності, по-друге, конкретизує собою таку категорію як ефективність діяльності, по-третє, математично є відносною величиною та розкривається в загальному виді як відношення прибутку до витрат, по-четверте, обчислюється як розрахункова величина у частках одиниць.

Дане визначення з загально-теоретичних позицій є універсальним і може бути застосованим до будь-якого суб’єкта господарювання за формою власності та напрямком діяльності.

Треба зазначити, що прибутковість відіграє важливу роль при оцінці діяльності банку та прямо впливає на вибір тактики та стратегії його розвитку, що обирає менеджмент банківської установи (Рис. 1; Рис. 2)

Рис. 1. Загальні методичні підходи до визначення місця прибутковості в системній оцінці діяльності комерційного банку

Джерело: розробка авторів

Рис. 2. Вплив прибутковості на стратегію* і тактику розвитку комерційного банку

Джерело: розробка авторів

В наукових працях і в практичній діяльності поряд з поняттям «прибутковість» також використовується такий термін як рентабельність. Використовуються ці два терміни практично як тотожні. Тобто на один і той же зміст показника ми маємо два різних за назвою терміни.

Обґрунтованість використання цих двох показників(прибутковості і рентабельності) ми вбачаємо в підходах до їх вимірювання, а саме рентабельність обчислюється у відсотках, а прибутковість – в частках одиниць.

Висновки. В роботі представлено теоретико-методичні матеріали дозволяють більш змістовно підходити до розуміння категорії «прибутковість комерційного банку». У статті надано авторське визначення категорії «прибутковість комерційного банку» і показано її відмінність від категорії «рентабельність комерційного банку» з позиції її обчислення.

 Література

  1. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності»: затверджено Наказом Міністерства фінансів України від 07.02.1999 р. №73, зі змінами та доповненнями. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0336-13.
  2. Бланк И.А. Управление прибылью / И.А. Бланк. 2-е изд., расш. и доп. К.: Ника&Центр, Эльга, 2002. 752 с. (Серия “Библиотека финансового менеджера”; Вып. 2).
  3. Криклій О.А. Управління прибутком банку: монографія / О.А. Криклій, Н.Г. Маслак. Суми: ДВНЗ “УАБС НБУ”, 2008. 136 c
  4. Зятковський І. В. Фінанси підприємств . Навч. посіб / І. В. Зятковський. 2-ге вид., перероб. та доп. К.: Кондор. 364 с.
  5. Мочерний С. В. Методологія економічного дослідження / С. В. Мочерний. Львів: Світ 2001.
  6. Дзюбенко Л. М. Організаційно-економічне забезпечення прибутковості банківських установ: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук :спец. 08.00.04 ― Економіка та управління підприємствами / Л. М. Дзюбенко. Київ, 2007. 20 с.
  7. Матвієнко О.С. Шляхи підвищення прибутковості банківської діяльності в Україні / О.С. Матвієнко // Молодий вчений. 2014. № 6 (1). С. 169-172.

Перегляди: 418

Коментарі закрито.

To comment on the article - you need to download the candidate degree and / or doctor of Science

Підготуйте

наукову статтю на актуальну тему, відповідно до роздлів журналу

Відправте

наукову статтю на e-mail: editor@inter-nauka.com

Читайте

Вашу статтю на сайті нашого журналу та отримайте сертифікат