Основні тенденції на світовому ринку міжнародних туристичних послуг

Автор: та

Анотація: Досліджено основні тенденції на світовому ринкту міжнародних туристичних послуг.

Бібліографічний опис статті:

та . Основні тенденції на світовому ринку міжнародних туристичних послуг//Наука онлайн: Міжнародний електронний науковий журнал - 2019. - №11. - https://nauka-online.com/publications/economy/2019/11/osnovni-tendentsiyi-na-svitovomu-rinku-mizhnarodnih-turistichnih-poslug/

Стаття опублікована у: : Наука Онлайн No11 листопад 2019

Економічні науки

УДК 339

Агапітова Юлія Ігорівна

студетка магістратури спеціальності «Менеджмент»,

ОПП «Менеджмент ЗЕД»

Державного університету інфраструктури та технологій

Науковий керівник:

 Лучникова Тетяна Петрівна

старший викладач кафедри менеджменту,

публічного управління та адміністрування

Державний університет інфраструктури та технологій

ОСНОВНІ ТЕНДЕНЦІЇ НА СВІТОВОМУ РИНКУ МІЖНАРОДНИХ ТУРИСТИЧНИХ ПОСЛУГ

Анотація. Досліджено основні тенденції на світовому ринкту міжнародних туристичних послуг.

Ключові слова: туристичні послуги, туризм, міжнародний туризм. 

Постановка проблеми. Туризм забезпечує роботою в усіх країнах світу понад 150 млн працюючих. Прямі й опосередковані прибутки від міжнародного туризму досягли на сьогодні близько 6,5 трлн доларів США. За обсягами експортних операцій туризм можна порівняти з обсягами торгівлі автомобілями й нафтою. Доходи від іноземного туризму в загальних надходженнях від експорту товарів і послуг у багатьох державах становлять досить високу частку — у США і Великій Британії по 5 %; у Франції і Данії — 6—7 %; в Італії і Швейцарії — 11—12 %; у Португалії — 20 %; в Іспанії та Австрії — 30—35 % [1].

Основні матеріали дослідження. Всесвітня туристична організація Організації Об’єднаних Націй (ЮНВТО) виділяє п’ять туристичних регіонів, у межах яких розрізняються окремі райони: Американський (у складі Північної, Центральної, Південної Америки та Карибського басейну), Європейський (Південна, Західна, Північна, Центральна та Східна Європа), Африканський (Північна, Західна, Центральна, Східна та Південна Африка), Азіатсько-Тихоокеанський (у складі Північно-Східної, Південної, Південно-Східної Азії та Океанії, куди також належать Австралія та Нова Зеландія) [1], окремим регіоном світового туризму є Близькосхідний, до якого входять країни арабського світу, розташовані в Північній Африці та на Близькому Сході.

Для того, щоб виявити основні тенденції на світовому ринку міжнародних туристичних послуг проаналізуємо туристичні прибуття за вищезгаданимакрорегіонами світу . Зведені дані щодо кількості туристів за регіонами зображено на рис. 1. Динаміка міжнародних туристичних потоків у період 1990 – 2018 роки має стійку позитивну тенденцію (окрім періоду 2009 р., який був пов’язаний із наслідками світової фінансової кризи 2008 р.)

Рис. 1. Динаміка міжнародних туристичних прибуттів за 1990-2018 рр.по макрорегіонам світу, млн осіб

Джерело: побудовано автором за даними [2]

Рис. 1 ілюструє позитивну тенденцію збільшення іноземних туристів по всіх п’яти за макрорегіонам світу. Найбільший темп розвитку спостерігається за Європейським регіоном та Азіатсько-Тихоокоанським.

Структура міжнародних туристичних потоків за макрорегіонами світу в 2018 році в порівнянні з 2005 рік подано на рис. 2.-3

Рис. 2. Структура міжнародних туристичних потоків за макрорегіонами світу в 2018 році

Джерело: побудовано автором за даними [2]

Рис. 3. Структура міжнародних туристичних потоків за макрорегіонами світу в 2005 році

Джерело: побудовано автором за даними [2]

Рис. 2. підтвердив те, що найпривабливішим регіоном для туристів в 2018 р. був Європейський регіон, так як 49,9 %, що становило 616,2 млн туристів відвідали країни даного регіону. На другому місці знаходиться Азіатсько-Тихоокеанський регіон, даний регіон відвідали 25 % (308,4млн) туристів. На третьому місці Американський регіон, який прийняв в 2018 р. 16,1 % туристів. Майже однакові показники відвідування іноземними туристами показали Африканський регіон – 4,7 % та Близький схід – 4,3 %.

Якщо порівнювати структуру міжнародних туристичних потоків за макрорегіонами світу за 2018 рік з 2005 роком, то ми бачимо (рис.2-3 ), що європейський субрегіон відвідували туристи 10 років назад найбільше, а саме 56,01 %. В 2018 році рівень прибуття туристів в порівнянні з 2005 роком по Азіатсько-Тихоокеанському регіоні збільшилось на 5,96 %.

Таким чином серед європейських субрегіонів найбільші середньорічні темпи зростання міжнародних туристичних прибуттів в період 2005-2018 рр. продемонстрували Південна/Середземноморська Європа (3,5 % ). і Північна Європа (2,7%).

В інших європейських субрегіонах спостерігаються менші темпи приросту туристичних прибуттів, зокрема в Центрально/Східну Європу відвідали в 2018 році на2,6 % більше 2015 року, Західну Європу на 2,3 % в 2018 році більше ніж в 2015 році. Незважаючи на нижчі темпи приросту міжнародних туристичних прибуттів в цих двох субрегіонах, їх частка в загальній кількості європейських прибуттів залишається найвищою.

Висновки. Результати проведених досліджень показали, що туризм у Європі, порівняно з іншими регіонами світу, має досить чітко виражений внутрішньорегіональний характер. Інтенсивному внутрішньоєвропейському туристичному обміну сприяють: велика кількість держав на відносно невеликій за площею території, між якими добре налагоджені економічні, культурні та етнічні зв’язки, сучасна мережа транспортних комунікацій, спрощена система туристичних формальностей, розмаїття природних рекреаційних ресурсів і культурно-історичних пам’яток, розвинена туристична інфраструктура. На внутрішньорегіональний туризм припадає 4/6 усіх прибуттів в Європу [4].

Література

  1. Міжнародний туризм. Основні туристичні регіони світу. країни світу з найбільшою кількістю об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО. URL: https://mozok.click/187-mzhnarodniy-turizm-osnovn-turistichn-regoni-svtu-krayini-svtu-z-nayblshoyu-klkstyu-obyektv-svtovoyi-spadschini-yunesko.html
  2. WorldTourismOrganization (UNWTO)Tourism2018 . URL:http://www.e-unwto.org
  3. UNWTO: URL: http://www2.unwto.org
  4. Мальська М.П., Антонюк Н.В. Міжнародний туризм і сфера послуг: Підручник. Затверджено МОН / Мальська М.П., Антонюк Н.В. К., 2008. 661 с.

Перегляди: 359

Коментарі закрито.

To comment on the article - you need to download the candidate degree and / or doctor of Science

Підготуйте

наукову статтю на актуальну тему, відповідно до роздлів журналу

Відправте

наукову статтю на e-mail: editor@inter-nauka.com

Читайте

Вашу статтю на сайті нашого журналу та отримайте сертифікат