Оцінка дохідності цінних паперів з урахуванням поведінкових факторів на фондовому ринку

Автор:

Анотація: В статті проаналізовано моделі оцінювання доходностей цінних паперів та виявлені основні їх недоліки. Було запропоновано нову, удосконалену модель, з урахуваннях суб’єктивних факторів, які впливають на прийняття рішень інвестором. Проводиться апробація моделі на історичних даних.

Бібліографічний опис статті:

. Оцінка дохідності цінних паперів з урахуванням поведінкових факторів на фондовому ринку//Наука онлайн: Міжнародний електронний науковий журнал - 2018. - №5. - https://nauka-online.com/publications/economy/2018/5/otsenka-dohodnosti-tsennyh-bumag-s-uchetom-povedencheskih-faktorov-na-fondovom-rynke/

Стаття опублікована у: : Наука Онлайн No5 май 2018

Математичні методи, моделі та інформаційні технології в економіці

УДК 338.4

Повх Оксана Василівна

магістрант факультету менеджменту та маркетингу

Національного технічного університету України

«Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

Повх Оксана Васильевна

магистрант факультета менеджмента и маркетинга

Национального технического университета Украины

«Киевский политехнический институт имени Игоря Сикорского»

Povkh Oksana

Master of the Faculty of Management and Marketing of the

National Technical University of Ukraine

“Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute”

ОЦІНКА ДОХІДНОСТІ ЦІННИХ ПАПЕРІВ З УРАХУВАННЯМ ПОВЕДІНКОВИХ ФАКТОРІВ НА ФОНДОВОМУ РИНКУ    

ОЦЕНКА ДОХОДНОСТИ ЦЕННЫХ БУМАГ С УЧЕТОМ ПОВЕДЕНЧЕСКИХ ФАКТОРОВ НА ФОНДОВОМ РЫНКЕ

ASSETS MODEL WITH BEHAVIOUR FACTORS INCLUDING ON THE STOCK MARKET

Анотація. В статті проаналізовано моделі оцінювання доходностей цінних паперів та виявлені основні їх недоліки. Було запропоновано нову, удосконалену модель, з урахуваннях суб’єктивних факторів, які впливають на прийняття рішень інвестором. Проводиться апробація моделі на історичних даних.

Ключові слова: фондовий ринок, поведінкові фінанси, цінні папери, акції, моделі оцінювання дохідності активів, CAPM.

Аннотация. В статье проанализированы модели оценки доходностей ценных бумаг и выявлены основные их недостатки. Была предложена новая, усовершенствованная модель, с учетом субъективных факторов, влияющих на принятие решений инвестором. Проводится апробация модели на исторических данных.

Ключевые слова: фондовый рынок, поведенческие финансы, ценные бумаги, акции, модели оценки доходности активов, CAPM.

Summary. In the article were assets models of securities and reveals their main shortcomings. A new, improved model was proposed, taking into account the subjective factors that influence the decision making by the investor. Approbation of model based on historical data is carried out.

Key words: stock market, behavioral finance, securities, stocks, asset modeling, CAPM.

Постановка проблеми. Фондовий ринок на сьогоднішній день являється одним із динамічних сегментів світових фінансових ринків, а інвестування в цінні папери є одним із найбільш популярних та найскладніших способів інвестування. Існує безліч різних моделей, які дозволяють оцінити дохідність тих чи іншим активів, проте, в силу великої невизначеності на ринку, моделі не дають точних оцінок, так як переважна більшість з них заснована на раціональності поведінки інвестора. На практиці ж можна спостерігати багато історичних прикладів, де інвестори приймають рішення, які не є раціональними, піддаючись впливу певним факторам, що, у свою чергу, може значною мірою впливати на ситуацію на фондовому ринку в цілому. Найбільш яскравими такими прикладами являються «мильні бульбашки», які виникають внаслідок ажіотажного попиту. Тому для того, щоб підвищити точність прогнозів, необхідно враховувати поведінкові фактори інвесторів.

Актуальність. Актуальність теми зумовлена активним розвитком «поведінкових фінансів», які поєднують в собі класичні теорії та нові концепції, що враховують ірраціональність на фондовому ринку.

Аналіз публікацій та досліджень. Свій розвиток «поведінкові фінанси» отримали порівняно недавно: перші емпіричні дослідження з’явилися на початку 1980-х рр., а перші теоретичні роботи, які роблять спробу пояснити їх, – лише до середини 1990-х рр. Початком розвитку теорії вважається «Теорія перспектив: аналіз прийняття рішення в умовах ризику», авторами якої є Деніел Камеман і Амос Тверські (1979 р.) [1].

Американський вчений Р. Шиллер допускає ймовірність значної та довгострокової переоцінки або недооцінки фінансових активів під впливом ірраціональних факторів. Переоцінка активів, тобто надмірний оптимізм на «бичачих ринках», призводить до росту цін на активи, формуванню спекулятивних «бульбашок», бумів, ейфорії та фінансових пірамід [2].

Цілі статті. Формування моделі для оцінювання дохідності активів на фондовому ринку з урахуванням поведінкових факторів, які впливають на прийняття рішенням інвестором; апробація моделі на історичних даних та порівняння отриманих результатів із результатами класичних моделей та фактами даними.

Виклад основного матеріалу. Реалізація ефектів нераціональності більшістю гравців на ринку капіталу призводить до того, що правила прийняття інвестиційних рішень, і як наслідок, динаміка цін і розподілення дохідності на реальних ринках суттєвим чином відрізняються від моделей ринку, сформованих в рамках класичних теорій. Наприклад, значними характеристиками ринків стають наявність «пам’яті ринків» або ефект зворотного зв’язку, надмірна або недостатня реакція інвесторів на нову інформацію і, як наслідок, висока волатильність ринків.

На основі результатів аналізу поведінкових особливостей прийняття рішення інвесторами та аналізу стану реального ринку капіталу запропонуємо поведінкову модель прогнозування на фінансових ринках.

Сформуємо модель визначення дохідності активів:

(1)

Де  – прогнозоване значення дохідності активу

 – дохідність активу, що отримана на основі моделі

 – оцінка суб’єктивної складової; суб’єктивізм, якому піддані інвестори при прийнятті рішень.

Одною з передумов побудови моделі являється взяття за основу моделі дохідності активів, що розраховується на основі , в силу того, що дана модель часто використовується, широко відома учасникам ринку та проста в реалізації. Проте ця модель має ряд недоліків:

  • передумови про раціональність трейдерів, однаковому володінні інформацією і однаковою оцінкою дохідності та ризику цінних паперів нереалістичні;
  • не враховуються багато факторів, що впливають на прибутковість цінних паперів, розглядається тільки залежність від ринкового портфеля;
  • емпірична перевірка моделі показує значні відхилення між фактичними і розрахунковими даними і нестійкість значень в часі [3].

Розглянемо більш детально модель .

(2)

Де  – очікувана ставка дохідності на довгостроковий актив.

– безризикова ставка дохідності (ставка по цінних паперах, гарантованих державою).

– коефіцієнт чутливості активу до змін ринкової дохідності , що виражений як коваріація дохідності активу  з дохідністю всього ринку  по відношенню до дисперсії дохідності всього ринку , що рівний . Даний коефіцієнт для ринку в цілому завжди дорівнює одиниці.

 – очікувана дохідність ринкового портфеля.

– премія за ризик вкладання в акції, рівна різниці ставок ринкової та безризикової дохідності.

Бета-коефіцієнт акції являється мірою ринкового ризику акції, показуючи мінливість прибутковості акції до прибутковості на ринку в середньому (застосовується для оцінки ризику вкладень в цінні папери).

Нехай  – об’єктивна складова поведінкової моделі.

Опираючись на ряд опрацьованої літератури, історичні факти та емпіричний досвід, суб’єктивну складову будемо розраховувати на основі факторів, які на думку автора найбільше впливають на прийняття рішення інвестором. До цих факторів належать:

  • Майбутня дохідність компанії
  • Інвестиційна привабливість галузі
  • Привабливість бренду

Давайте розглянемо кожен із цих факторів.

Майбутню дохідність компанії будемо оцінювати на основі експертних оцінок. Ці оцінки будемо брати із річних звітів компанії (annual reports). Дана оцінка вказує на прибуток, який очікує сама компанія отримати в кінці наступного звітного року. Для розрахунку доходності візьмемо співвідношення

(3)

Показник EPS(ttm) – earnings per share trailing twelve month означає прибуток за акцію за останні 12 місяців. Ці 12 місяців не обов’язково являють собою останній календарний чи фінансовий рік. Наприклад, якщо ви переглядаєте цей показник в липні, то він відображатиме загальний прибуток з липня минулого року.

Показник EPS next Y – earnings per share next ear означає оцінку показника прибуток за акцію на наступний рік. При достовірній оцінці, дане співвідношення наприкінці року має наблизитися до 1.

Даний фактор являється чи не одним із найважливіших причин, чому інвестор вкладає гроші в ту чи іншу компанію. Історія підтверджує той факт, що низькі значення показника майбутнього прибутку за акцію можуть призвести до ситуації, коли компанія опиняється на межі банкрутства. Таким яскравим прикладом є компанія LinkedIn. У звіті компанії за 2016 рік було вказано, що за оцінками експертів прибуток компанії за наступний рік мав знизися. Новина про це сколихнула інвесторів та змусила бити на сполох. Як наслідок ціна акцій LinkedIn впала вдвічі (рис.1). Згодом компанія Microsoft анонсувала про придбання цієї компанії.

Рис. 1. Графік котирувань акцій компанії LinkedIn

Фактор «Інвестиційна привабливість галузі» також являється не менш значним при прийнятті рішень інвестором. Даний фактор ми будемо оцінювати за показником швидкості зростання лінійного тренду індексу галузі, до якої належить компанія, за останні 50 торгових днів.

(4)

«Привабливість бренду» будемо визначати на основі такого показника як вартість бренду, а якщо більш точно, то зміну вартості бренду. Даний показник розраховуються багатьма маркетинговими компаніями на основі різних методів, тому важливо для точності результатів брати значення показника з одного джерела. Тут мається на увазі, що при прийнятті рішення інвестор швидше за все віддасть перевагу на користь тої компанії, ім’я якої він добре знає, або ж воно «на слуху».

Розглядаються акції наступних компаній:Procter & Gamble (тікер PG), Tesla (TSLA), The Walt Disney Company (DIS), The Coca-Cola Company (KO), Nike (NKE), Goldman Sachs (GS), Chevron Corporation (CVX). Оцінимо їх дохідність за січень 2018 року. Для коректності розрахунків важливо виражати значення всіх трьох факторів в одному еквіваленті, тобто приведено приведемо всі значення факторів до одного вигляду. Ми будемо виражати їх у відсотках.

Для оцінки майбутньої доходності компанії розглянемо показники EPS(ttm) та EPS next Y (табл. 1) та обрахуємо на основі них значеннях дохідності для наступного місяця.

 Таблиця 1

Обрахування майбутньої дохідності компанії за показниками EPS(ttm) та EPS next Y

EPS next Y EPS (ttm) 01 Річна Місячна
PG 4,47 3,98 12,31% 1,03%
TSLA 1,89 -6,22 291,73% 24,31%
DIS 7,5 5,7 31,58% 2,63%
KO 2,27 1,89 20,11% 1,68%
NKE 2,69 2,31 16,45% 1,37%
GS 24,39 19,2 27,03% 2,25%
CVX 7,09 3,43 106,71% 8,89%

Обрахуємо значення для фактору «Інвестиційна привабливість галузі». В таблиці 2 наведено дані про приналежність компаній, що розглядаються, до галузей.

Таблиця 2

Приналежність компанії до галузі

Компанія Галузь
PG Consumer Staples Select Sector SPDR ETF (XLP)
TSLA ARK Industrial Innovation ETF (ARKQ)
DIS Consumer Discret Sel Sect SPDR ETF (XLY)
KO Consumer Staples Select Sector SPDR ETF (XLP)
NKE Consumer Staples Select Sector SPDR ETF (XLP)
GS SPDR S&P Bank ETF (KBE)
CVX Energy Select Sector SPDR ETF (XLE)

Обрахуємо місячне зростання для галузі (табл. 3).

Таблиця 3

Оцінка показника «Привабливість бренду»

Компанія Галузь Швидкість зростання Місячне зростання у %
PG XLP 0,0704 0,58667%
TSLA ARKQ 0,0204 0,17000%
DIS XLY 0,1402 1,16833%
IBM XLK 0,0426 0,35500%
KO XLP 0,0704 0,58667%
NKE XLP 0,0704 0,58667%
GS KBE 0,051 0,42500%
CVX XLE 0,0556 0,46333%

Для визначення значення третього фактору «Привабливість бренду» візьмемо за основу показник «зміна вартості бренду» (табл. 4)

Таблиця 4

Зміна вартості бренду

Компанія Зміна вартості бренду
PG -5,00%
TSLA 5,00%
DIS 5,00%
KO -5,00%
NKE 8,00%
GS 2,67%
CVX -5,00%

Визначмо середнє значення по розглянутих вище трьох факторах та додаймо це значення до оцінки за моделлю CAPM. Після цього можна порівняти отримані результати із тими, які дає модель класична модель CAPM та співставити їх із фактичними даними (табл. 5).

Таблиця 5

Аналіз отриманих результатів

Компанія Дохідність за моделлю CAPM, % Дохідність за моделлю CAPM+IRR, % Фактична дохідність, %
PG 1,61 -2,84 -6,03
TSLA 1,14 9,37 13,80
DIS 1,88 2,89 1,89
KO 2,00 -0,92 3,73
NKE 1,98 3,27 9,43
GS 1,66 1,77 5,15
CVX 1,80 1,44 0,12

Як бачимо, у більшості випадків модель з урахуванням поведінкових факторів дає більш точні результати, ніж класична модель CAPM. Особливо це помітно для тих компаній, в яких висока фактична дохідність (компанія Tesla та Nike).

Висновки та перспективи подальших досліджень.

В статті була розглянута модель для оцінки дохідності активів на основі моделі CAPM з урахуванням поведінкових факторів. Отримані дані говорять про те, що поведінкова модель в більшості випадків дає більш точні результати, ніж класична модель CAPM. Варто відзначити, що недоліком розробленої моделі є те, що значення по всіх трьох факторах усереднюється, тобто припускається, що всі три фактори мають однаковий вплив, що на практиці підтверджується далеко не у всіх випадках. Перспективою майбутніх досліджень є побудова нових удосконалених моделей, що будуть визначати, в якій мірі кожен фактор впливає на ціну. Для вирішення цієї задачі можна скористатися побудовою нейронної мережі, що буде визначати ваги впливу кожного з факторів, навчаюсь на історичних даних.

Література

  1. Kahneman D., Tversky A. Prospect Theory: An Analysis of Decision Under Risk / Econometrica. — 1979. — vol. 47. — Р. 263-
  2. Роберт Шиллер. Иррациональный оптимизм: Как безрассудное поведение управляет рынками. – М.: Альпина Паблишер, 2017. – 418 с.
  3. Blume M.E. Betas and Their Regression Tendencies / The Journal of Finance. – 1975. – Vol. 30, No. 3.– P. 785-795.
  4. Ващенко Т.В., Лисицына Е.В Поведенческие финансы — новое направление финансового менеджмента. История возникновения и развития / Финансовый менеджмент. – 2006. – №1.
  5. Електронний ресурс: https://finance.yahoo.com
  6. Електронний ресурс: https://finviz.com
  7. Електронний ресурс: https://www.streetinsider.com
  8. Електронний ресурс: http://etfdb.com
  9. Електронний ресурс: http://interbrand.com/best-brands/

Перегляди: 1139

Коментарі закрито.

To comment on the article - you need to download the candidate degree and / or doctor of Science

Підготуйте

наукову статтю на актуальну тему, відповідно до роздлів журналу

Відправте

наукову статтю на e-mail: editor@inter-nauka.com

Читайте

Вашу статтю на сайті нашого журналу та отримайте сертифікат