Роль Служби безпеки України у захисті фінансової системи держави

Автор:

Анотація: В статті розгянуто роль Служби безпеки України у захисті фінансової системи держави. З’ясовано що СБУ у сфері захисту фінансової системи держави здійснює профілактичну, інформаційно-аналітичну, оперативно-розшукову, контррозвідувальну діяльність щодо своєчасного виявлення загроз фінансовій системі держави, розкриття кримінальних правопорушень, врегульованих Законом України «Про Службу безпеки України» та іншими нормативними актами.

Бібліографічний опис статті:

. Роль Служби безпеки України у захисті фінансової системи держави//Наука онлайн: Міжнародний електронний науковий журнал - 2021. - №7. - https://nauka-online.com/publications/other/2021/7/11-9/

Стаття опублікована у: : Наука Онлайн No7 июль 2021

Інше

Михальчук Андрій Сергійович

cтудент

Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого 

РОЛЬ СЛУЖБИ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ У ЗАХИСТІ ФІНАНСОВОЇ СИСТЕМИ ДЕРЖАВИ

Анотація. В статті розгянуто роль Служби безпеки України у захисті фінансової системи держави. З’ясовано що СБУ у сфері захисту фінансової системи держави здійснює профілактичну, інформаційно-аналітичну, оперативно-розшукову, контррозвідувальну діяльність щодо своєчасного виявлення загроз фінансовій системі держави, розкриття кримінальних правопорушень, врегульованих Законом України «Про Службу безпеки України» та іншими нормативними актами.

Ключові слова: СБУ, фінансова система держави, захист держави.

Україна як країна, яка успадкувала досить слабку фінансову базу розвитку, не могла не зіткнутися з ризиками і загрозами швидко мінливих умов торгівлі, перш за все за рахунок зростання світових цін на енергоносії, що серйозно впливають, в свою чергу, на стан платіжного балансу, бюджету та заборгованості.

Чи не сприяло поліпшенню ситуації і те, що експорт України багато в чому залежав від попиту на ринках ЄС і Росії, який в ході останньої фінансової кризи різко скоротився, одночасно різко скоротилися і потоки капіталу з цих країн.

Швидкі темпи ринкової реформи не дозволяють фінансовій системі приймати стабільну форму, а тим більше оформляти і стабілізувати її основні інститути, в тому числі і правові.

Виходячи зі сказаного, слід мати чітке уявлення, що необхідність створення дієвого державного механізму забезпечення фінансової безпеки в Україні диктується об’єктивними зовнішніми і внутрішніми факторами функціонування як економіки в цілому, так і її фінансової сфери зокрема.

Метою є дослідження ролі СБУ у захисті фінансової системи держави.

Використовуючи робоче визначення, що фінансова безпека держави – це складова частина національної безпеки з рівнем самодостатності його фінансової системи, що визначається її цілісністю, стійкістю і розвитком, що регламентується правовими нормами, що захищається інститутами держави і забезпечує достатню фінансову основу для підтримки економічної незалежності і реалізації національних інтересів, стає можливим виділити, що:

  • поняття «фінансова безпека» в Україні вже означає закріплення в правових інститутах системи відносин з приводу фінансової безпеки, яка не може не являти собою основи стабільного існування економіки і фінансової сфери, а також забезпечення умов, при яких стан фінансів в державі не допускає небезпеки для життєдіяльності особистості, суспільства і держави;
  • поняття «забезпечення фінансової безпеки» означає вплив права на відносини з приводу безпеки сфери фінансів за допомогою його норм, дій і заходів, які здатні зробити можливим досягнення рівня захищеності національної економіки України від внутрішніх і зовнішніх загроз.

В Україні загальний перелік правоохоронних органів визначено в ст. 2 Закону України «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів» від 23 грудня 1993 року. Відповідно до якого правоохоронними органами є органи прокуратури, внутрішніх справ, служби безпеки, Військової служби правопорядку у Збройних Силах України, Національне антикорупційне бюро України, органи охорони державного кордону, органи доходів і зборів, органи і установи виконання покарань, слідчі ізолятори, органи державного фінансового контролю, рибоохорони, державної лісової охорони, інші органи, які здійснюють правозастосовні або правоохоронні функції [1].

Серед наведеного переліку правоохоронних органів варто виділити правоохоронний орган спеціального призначення Службу безпеки України (далі – СБУ) [1].

Законом України «Про Службу безпеки України» від 23 березня 1992 року до основних завдань СБУ віднесено захист державного суверенітету, конституційного ладу, територіальної цілісності, економічного, науково- технічного і оборонного потенціалу України, законних інтересів держави та прав громадян від розвідувально-підривної діяльності іноземних спеціальних служб, посягань з боку окремих організацій, груп та осіб, а також забезпечення охорони державної таємниці [2].

СБУ відповідно до покладених на неї обов’язків у сфері захисту фінансової системи держави здійснює розслідування за ст. 209 «Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом» та ст. 2091 «Умисне порушення вимог законодавства про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму» ККУ. Так як, в ст. 216 КПК України зазначено, що провадження щодо кримінальних правопорушень, передбачених ст. 209 та ст. 2091 ККУ здійснюється слідчим того органу, який розпочав досудове розслідування або до підслідності якого відноситься суспільно небезпечне протиправне діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, крім випадків, коли їх віднесено до підслідності Національного антикорупційного бюро України [3].

При цьому пріоритетним напрямком діяльності СБУ у сфері захисту фінансової системи держави є контррозвідувальна діяльність, яка за Законом України «Про контррозвідувальну діяльність» від 26 грудня 1992 року визначена як спеціальній вид діяльності у сфері забезпечення державної безпеки, що здійснюється з використанням системи розвідувальних, контррозвідувальних, пошукових, режимних, адміністративно-правових заходів, спрямованих на попередження, своєчасне виявлення та запобігання зовнішнім і внутрішнім загрозам безпеці України, розвідувальним, терористичним та іншим протиправним посяганням спеціальних служб іноземних держав, а також організацій, окремих груп і осіб на інтереси України [4].

Підсумовуючи зазначимо, що СБУ у сфері захисту фінансової системи держави здійснює профілактичну, інформаційно-аналітичну, оперативно-розшукову, контррозвідувальну діяльність щодо своєчасного виявлення загроз фінансовій системі держави, розкриття кримінальних правопорушень, врегульованих Законом України «Про Службу безпеки України» та іншими нормативними актами.

Література

  1. Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів: Закон України від 23.12.1993 р. Відомості Верховної Ради України. 1994. № 11. Ст. 50.
  2. Про Службу безпеки України: Закон України від 25.03.1992 р. Відомості Верховної Ради України. 1992. № 27. Ст. 382.
  3. Кримінальний процесуальний кодекс України: Закон України від 13.04.2012 р. Відомості Верховної Ради України. 2013. № 9-10, № 11-12, № 13. Ст. 88.
  4. Про контррозвідувальну діяльність: Закон України від 26.12.2002 р. Відомості Верховної Ради України. 2003. № 12. Ст. 89.

Перегляди: 224

Коментарі закрито.

To comment on the article - you need to download the candidate degree and / or doctor of Science

Підготуйте

наукову статтю на актуальну тему, відповідно до роздлів журналу

Відправте

наукову статтю на e-mail: editor@inter-nauka.com

Читайте

Вашу статтю на сайті нашого журналу та отримайте сертифікат